Ernelláék Farkaséknál - Hajdu Szabolcs filmje Karlovy Vary-ban debütál

Hajdu Szabolcs barátaival és hallgatóival a saját lakásában forgatott minimál költségvetésű filmet, ami a Karlovy Vary Filmfesztiválon debütál július 7-én.

Az emberi alaphelyzetek folyton ismétlődnek, de ahhoz, hogy a néző a saját életére ismerjen bennük, meg kell találnunk sok apró részletet, és azokat nagyon-nagyon finoman, pontosan meg kell rajzolnunk. Ez akkor sikerülhet a legjobban, ha saját hétköznapi valóságunkból indulunk ki. (Hajdu Szabolcs, a Librarius interjújából)

 

ernellaek2

A film szereplői

 

A patinás Kristály Glóbuszért versenyez az 51. Karlovy Varyban Hajdu Szabolcs legújabb filmje, az ERNELLÁÉK FARKASÉKNÁL (angol címe: It"s Not the Time of My Life).

 

A rendező azonos című színpadi művéből, minimális, 3 millió forintos költségvetéssel, állami támogatás nélkül készült mű 11 másik filmmel együtt került be Közép- Európa egyetlen "A kategóriás" nemzetközi filmfesztiváljának versenyprogramjába.

 

A film alapjául szolgáló színpadi művet a Maladype Színházban mutatták be Hajduék, a mozgóképes verziót a rendező a színházi környezetáből áthelyezte a saját otthonába, ahol a családjával és 13  operatőr szakos tanítványával forgatta le a szarkasztikus humorú, fojtogató kamaradrámát.

 

Hajdu Szabolcsot a versenyszereplés kapcsán a 24.hu kérdezte. A felvetésre, miszerint legutóbbi filmje, a Délibáb után látványosan maga alatt volt, úgy reagált: “Nem emlékszem az életemből olyan időszakra, amikor ne lettem volna magam alatt, a Délibábnak ehhez nem sok köze van, inkább az adott kor atmoszférája, ami meghatározza a hangulatomat. Egyébként mindig is szerettem feltöltődésképpen visszatérni a színházba. (...) Valójában színházi emberként tartom magam számon, és az, hogy filmeket is készítek, az csak egy plusz lehetőség számomra, de mindig is színházi közegben éreztem jobban magam” – árulta el Hajdu.

 

 

“Az Ernelláék esetében szinte mindent mi magunk csináltunk. Mi építettük, mi bontottuk a díszletet, és világítás sincs. Mindenki művész, nincsenek félreértések, nem kell falakat áttörni, koncentráltan tudunk a témával foglalkozni. Jobban élvezem ezt. (…) A színházi előadásokat és a színházi bemutatókat kifejezetten szeretem, azok ünnepnapok számomra, míg a filmpremierek valóban rémálmok. Azokon teljesen tehetetlennek érzem magam. Nem tudok mit csinálni. Sőt, utána sem. A színházban viszont a közönséggel együtt élem meg azt a másfél órát, amíg a darab tart” – tette hozzá a rendező.

 

Hajdu Szabolcs arról is beszélt, hogy készült el a film: “A mi lakásunkban forgott, csak néhány szereplő volt, de ők mind a barátaink, akik boldogan jöttek. Örömjáték volt, olyan, mint amikor megbeszéled a haverjaiddal, hogy lementek focizni hétvégén. Kellett hozzá persze némi pénz, de onnantól, hogy elhatároztuk, ez a film elkészül, Herner Dániel, a film egyik producere talált olyan embereket, akik az anyagiakat, ami kellett hozzá, privátban belerakták. Később beszállt a Focus Fox utómunka stúdió is, ami szintén nagy segítség volt. A stábtagok az akkori BKF-ről, a mostani Metropolitan Egyetemről érkeztek, ahol épp a mesterképzés hallgatóit oktattam. 13 operatőr fényképezte a filmet, minden operatőr szakos hallgató kapott egy szeletet belőle. A hangosztály a Színház és Filmművészeti Egyetemről jött, itt a 13. kerületben élő barátaink főztek felváltva a stábnak. A stáb átlagéletkora egyébként nagyjából 22 év volt. (…) Mi eljátszunk valamit családilag, egy olyan történetet, ami egy családról szól, és sok más családról is, de csak annyira személyes, amennyire bármilyen más művészeti alkotás az. Sok mindenki története benne van, többek között a színészeké, akik a darab elkészítésekor egyszerre dramaturgiai tanácsként is közreműködtek. A kezdet kezdetén nem kész forgatókönyvvel érkeztem a próbára, hanem gondolatokkal" - nyilatkozta a rendező.

 

ernellaek1

Hajdu Lujza

 

"Az Ernelláék az első eleme egy hosszabb távú együttműködésnek, amellyel keretet kívánunk adni mindannak a munkának, melyet Szabolcs csinál, illetve ami körülötte történik" - fogalmazott Herner Dániel, a film producere a magyar.film.hu-nak. "Látókép Ensemble néven indultunk el, így nevezzük az alkotóközösséget és magát a folyamatot, amihez kapcsolódik egy közös vízió, és amelynek az Ernelláék az első darabja. Létrehozunk egy olyan műhelyt, ahol Szabolcs társaságának, a hozzá köthető művészeknek biztosítunk lehetőséget az alkotásra. Ebben alapvető logika, hogy amikor a közös munkánkból bevétel származik, azt legnagyobb részt visszaforgatjuk a következő projektbe" - fejtette ki a producer.

 

További részletekről itt olvashat.

 

Hajdu Szabolcs filmje mellett az első és második filmeket felvonultató East of the West (A Nyugat Keletje) című versenyprogramban Till Attila, a magyar mozikban már futó, Tiszta szívvel alkotása is szerepelt az 51. Karlovy Vary International Filém Festival-on , amelyről itt olvashat.

 

Külön érdekesség, hogy mindkét film vágása és az utómunka jelentős része is a FILMWORKS stúdióban készült.

 

A Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál az első nagy európai mozgóképes rendezvény a májusi cannes-i megméretés után, ahol több mint 70 ország alkotóinak mintegy 180 filmjét és a vörös szőnyegen olyan sztárokat láthatnak az érdeklődők, mint Jean Reno, Willem Dafoe és Michael Shannon. 

 

Az eredményhirdetést és a díjkiosztót július 9-én, szombaton tartják.

 

A versenyprogramnak és a fesztivál legkiemelkedőbb eseményeinek a Thermal Hotel biztosít helyet. A hagyományoknak megfelelően a legnevesebb vendégek a történelmi Pupp szállodából a fürdővárosi sétányokon keresztül nyitott kocsikon érkeztek a Thermalba. 

 

 

 Forrás: Színház.hu, 24.hu, magyar.film.hu, Népszabadság, Filmworks, Librarius.hu

 

 

süti beállítások módosítása