Új és megszűnő szakok a kaposvári művészeti karon

Hatos Pál egy éve irányítja a Kaposvári Egyetem művészeti karát. A jogász és történész végzettségű szakembert, a Balassi Intézet korábbi főigazgatóját a Kapos Extra kérdezte.

 

A Kapos Extra cikkéből:

 

A művészeti kart ezentúl Rippl-Rónai József Művészeti Karnak fogják hívni. Arról, hogy miért volt szükség a névadásra, Hatos Pál így beszélt: "Rippl-Rónai a leghíresebb kaposvári művész, akinek Chicagóban, a világ második legnagyobb képzőművészeti múzeumában ott függ egy alkotása, a Karcsú nő vázával, melyet évente két millióan néznek meg. Így ez a legismertebb és legnézettebb magyar festmény a világon. Ez az örökség, ez az életmű kiapadhatatlan erőforrás a művészeti kar hallgatóinak, akik művészetükkel, kreativitásukkal meg akarják hódítani a világot. Ezért számomra természetes volt, hogy felvegyük Rippl-Rónai nevét."

 

Hatos Pal

Fotó: MTI


"Messze vagyunk már a korábbi romantikus művészeteszménytől, ma már a művészek inkább a kreatív iparban dolgoznak. Idetartozik a média, az írás, a színház, az online tervezés, a médiadizájn és a fotózás. Ahogy a virtuális közösségi oldalak egyre professzionálisabbak lesznek, úgy nő a kereslet ezekre. Ez azonban megköveteli a professzionális alkotókat is. Erre a keresletre építünk, így szabva át a korábbi művészeti képzést. Az oktatást szeretnénk a kreatív ipar, a digitalizáció irányába terelni, és olyan szakembereket képezni, akik helyt tudnak állni a gazdaság, az ipar és a média területén" - hangsúlyozta a művészeti kar vezetője.

 

Hatos Pál elmondta, vannak olyan képzések, melyeket utoljára, és lesznek olyanok, amelyeket jövőre indítanak először. Így például akkreditálták a fotómester szakot, és terveik szerint médiadizájn szakot is indítanak neves szakemberek közreműködésével.

 

Úgy véli, nincs létszámgondjuk, de szeretnék a régióban és országosan is még népszerűbbé tenni a kart. "Az ország legjobb művészeti karává kívánunk válni, ahol külföldi hallgatókat is képeznek és nemzetközi előadók is oktatnak. A művészeteknél ugyanis különösen fontos, hogy országhatárokon kívülre is tekintsünk, hogy mindazt, ami jó Európában, jó a világban, azt megismerjük, magunkévá tegyük, úgy, ahogy arra Magyarországnak, Somogy megyének és Kaposvárnak szüksége van" - szögezte le Hatos Pál.

 

Forrás: Kapos Extra

süti beállítások módosítása