III. Richárd lesz Trill Zsolt - ifj. Vidnyánszky rendezése Gyulán

Július 13-án ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében mutatja be a III. Richárdot a Gyulai Várszínház. A főbb szerepeket Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli és Trokán Nóra alakítja.

 

Tartalmi partnerünk, a Fidelio Gyuláról jelenti

 

Ajánló a darab elé:

 

"Most, hogy gondolkozom és beszélek, hallom magamban a magamról való beszéd mámorát és az én-től való részegség állapotát élvezem. Ha titkolnám, elárulna és lefokozna. Így, hogy bevallom, csak a látás erejét növeli. Az én? Ha arra jó, hogy az ember gyilkoljon vele, miért ne lenne jó arra, hogy lerészegedjék tőle? Semmitől sem riadok vissza. Nem tisztelem különösebben sem az ént, sem az ellenkezőjét. Az én esetemben is, mint másban, minden attól függ, hajlandó vagyok-e feláldozni valamiért, ami több."

 

 

DSC 7846

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

 

Évszázados háborúk után, megfogyatkozva bár, de béke ül Angliára. Az utcán szól a zene, hömpölyög a sör, a pincékben orgia, az embereket beárazzák, a holtakat elfelejtik. "Éljen, hisz béke van!" - harsogja a nép. Egy ember áll csak meg, hogy torz árnyékát nézve, feltegye a kérdést: valóban ez a béke? Richárd hősként harcolta végig a háborút, de a békebeli címlapokon már nem mutatna jól. Egyedül maradt. Gyűlöli a világot, köp a megszokásokra és retteg az unalomtól. Eldönti hát: játszani fog...

 

 DSC 7869

 Fotó: Szkárossy Zsuzsa

 

1616-ban, 400 éve halt meg a nagy angol színpadi szerző, William Shakespeare. Ezért az idén kiemelt programok láthatók a XII. Shakespeare Fesztiválon Gyulán július 7. és 17. között. 

 

Az idei fesztiválon a fiatalok lesznek a középpontban, olyan tehetséges ifjú rendezőket, színészeket hívtak meg, akik új szemléletet, lendületet hoznak a 12 éves Shakespeare-ünnepbe. Ahogy azt már a gyulaiak és az érdeklődő közönség is megszokta, minden évben kifejezetten a Várszínház színpadára készülő produkció is helyet kap. Az ünnepi évben ifj. Vidnyánszky Attilát és alkotótársait kérte fel Gedeon József, a Várszínház igazgatója a III. Richárd létrehozására.

 

DSC 7927

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Az előadás szerepeit Trill Zsolt, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Szűcs Nelli, Trokán Nóra, valamint a Színház- És Filmművészeti és a Kaposvári Egyetem színész hallgatói játsszák a Kamarateremben és annak kertjében. Az ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsei Miklós és Kovács Adrián vezette alkotói csoport már több Shakespeare-előadást is létrehozott. A gyulaiak is láthatták az egyiket, a tavalyi Shakespeare Fesztivált ugyanis az Athéni Timon zárta. 


Shakespeare második leghosszabb műve is nagyrészt várban játszódik, a színpadra álmodott közel 40 szereplőt ez esetben alig húszan játsszák el. A Vecsei Miklós által készített új fordítást is először Gyulán láthatja a nagyérdemű. A POSZT után „összeköltözött” az alkotógárda, hogy tudásuk legjavát nyújtva tudják bemutatni a darabot.

 

 DSC 7762

 Fotó: Szkárossy Zsuzsa

 

 

William Shakespeare

III.Richárd

dráma

 

zeneszerző: Kovács Adrián
dramaturg: Vecsei Miklós Hasi

rendező: ifj. Vidnyánszky Attila

III.Richárd: Trill Zsolt
Erzsébet: Eszenyi Enikő
György, Edwárd, Tyrell: Hegedűs D. Géza
Margit: Szűcs Nelli
Anna: Trokán Nóra
Buckingham: Dóra Béla
Catesby: Patkós Márton
Hastings: Vecsei Miklós Hasi
Rivers: Kovács Tamás
Stanley: Krausz Gergő
York herceg: Böröndi Bence
Erzsébet fiatalabb fia: Szabó Sebestyén László
Erzsébet lánya: Barta Ágnes
Brakenbury: Bordás Roland
Pap: Berettyán Sándor
Polgár: Berettyán Nándor
Gyilkos 1: Gyöngyösi Zoltán
Gyilkos 2: Lestyán Attila


Bemutató: 2016. július 13. - 20:30, Gyulai Várszínház

 

További időpontok:
2016. július 14. - 20:30
2016. július 15. - 20:30

 

 

 

 

süti beállítások módosítása