Környezettudatos gyerekdarabot mutat be a Magyar Színház

Szemléletformáló, környezettudatos mesét állít színpadra a Magyar Színház társulata. Az olvasópróbával elindult Hedry Mária: Tündér Míra című mesejátékának próbafolyamata. 

  JAN0829
 
Hedry Mária író, költő harmadik színpadi művének fontos üzenete, hogy óvjuk meg természeti értékeinket, különösen a tiszta vizet. Az írónő elmondta: igazi népmesei hősök segítségével elevenedik meg Tündér Míra története, a jó és a rossz harca.
 
  JAN0841
 
Tündér Míra klasszikus mesejáték, Holnemvolt ország királyával, Tündér Rózsa királynéval, udvari bolonddal, gonosz varázslóval, halászlegénnyel, kígyóval, varanggyal. Érzékelhetjük ebben a történetben, az ember hogyan fosztja ki anyagi haszonért a természetet. Látjuk, hogy az önzés és kapzsiság miként fenyegeti az élővilágot. Ám mint a mesékben, van megoldás és jóra fordul az igazak sorsa. A történet tanulsága szerint mindez a valóságban is lehetséges, ha időben felhívjuk a gyermekek figyelmét a környezetünk megóvásának, illetve a feltétel nélküli hűség, az önfeláldozás, a bátorság és a valódi értékrend fontosságára – így ajánlja a szerző, Hedry Mária az előadást.
 
 JAN0863
 
Juhász Róza Veszprém után a Magyar Színházban is színre viszi a mesejátékot. A két rendezés között a kapcsot Gáspár Kata jelenti, aki mindkét előadásban a címszerepet alakítja. A rendezőnő kiemeli, szórakoztatva is lehet komoly dolgokról beszélni.
 
 JAN0904
 
"Naponta kapunk híreket olyan természeti jelenségekről, eseményekről, melyek valóban komoly figyelmeztetések az ember számára. Ott kell lépnünk, változtatnunk, ahol módunkban áll. Nekem most rendezőként, a Pesti Magyar Színházban adódott ez a lehetőség. Egy tündéri színdarabot mutatunk be, megfelelő komolysággal, igényes munkatársakkal és remek színészcsapattal. Hedry Mária meséje rendkívül komoly mondanivalót hordoz, de egyben képes arra is, hogy szórakoztassa kis közönségét. A veszprémi előadásokon azt tapasztaltam, hogy nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek, szülők és tanárok is nagyszerűen érezték magukat. Reményeim szerint így lesz ez a Pesti Magyar Színházban is" – mondta el Juhász Róza, az előadás rendezője, akit A muzsika hangjában Frau Schmidt szerepében és a Chioggiai csetepaté "Citrom" Liberájaként láthat színpadon a Magyar Színház közönsége.
 
 JAN0950
 
A szereposztás különlegessége, hogy Tahi József és Tóth Éva – akárcsak az életben – házaspárként szerepel. Az előadás során derűs pillanatokat okoz majd, ahogyan a játék és az élet összecseng egymáshoz intézett mondataikban. A királyt és királynőt alakító Benkő Nóra és Tóth Sándor pedig a királyság mellett a Pesti Magyar Színiakadémiát is együtt kormányozza. 
 
A szereposztás itt olvasható:

 

süti beállítások módosítása