Hajdu Szabolcs: "Megnyitottuk egy virtuális közönség előtt az otthonunkat"

Sikerült készíteni egy olyan filmet, amely Magyarországon és külföldön egyaránt érvényesen szól apró emberi dolgokról, és talán segíti a nézőket a hétköznapok túlélésében - mondta Hajdu Szabolcs, az Ernelláék Farkaséknál című film rendezője.

 

A rendező, akinek alkotása szombaton elnyerte Karlovy Varyban az 51. nemzetközi filmfesztivál fődíját - (tudósításunkat itt olvashatják) -, úgy fogalmazott: "az a fontos ebben a filmben, hogy nem lehúz, hanem inkább felszabadít".  Tele van játékos és vidám jelenetekkel, ugyanakkor "kellően mélyre megy ahhoz", hogy a nézők "aktívan tovább tudják gondolni a saját életükben".

 

    13592352 1107021532688013 9015741079638524769 n

 

"A közönség jól reagált a filmre, a zsűri pedig gyorsan döntött a versenyprogramban utoljára vetített alkotás mellett. „Olyan volt nekünk, mint egy nagy családi kirándulás, az operatőrökkel, akik a tanítványaim voltak, és a színészekkel, akik játszottak a filmben, elmentünk közösen Karlovy Varyba mikrobuszokkal, autókkal. Mi már ezen a ponton teljesen elégedettek voltunk, az, hogy a film bekerült a versenyszekcióba, már csak hab a tortán" - mondta Hajdu Szabolcs.

 

Kitért arra is, hogy a filmet - amely egy lakásszínházi előadás filmes adaptációja - nagyon gyorsan, mindössze három hónap alatt készítették el. Mint mondta, az idő miatt nem is pályáztak a Filmalapnál, nehogy elvesszen a színházi előadás atmoszférája. Egy egész társaság lelkesedését ugyanis nehéz megtartani egy-két éven keresztül.
    

Hajdu Szabolcs szerint már a színházi előadás is "nagyon intim volt", de attól, hogy a filmet a saját lakásukban forgatták, még személyesebbé vált a történet. "Tulajdonképpen megnyitottuk egy virtuális közönség előtt az otthonunkat, és a közönség nagyon hálás volt ezért." 
    

A film "egy sokfelől összegyűjtögetett esszenciális családot mutat meg", egy mai családot, és erre a történetre Karlovy Varyban az 1200 férőhelyes moziteremben "ugyanúgy, ugyanolyan ütemben reagáltak" a nézők, mint a lakásszínházban.
    

Hajdu Szabolcs hozzátette: szombat óta rengeteg forgalmazó és fesztivál megkereste, így reményei szerint a film be fog kerülni a nemzetközi körforgásba.

„Magyarországon ősszel kerül a mozikba, szeretnénk úgy bemutatni, ahogy az a film karakteréhez illik. Ez egy független vállalkozás, az elkészítési körülményei is különlegesek voltak, nem volt állami támogatás, mindent családilag oldottunk meg, ezt a hangulatot szeretnénk a forgalmazásánál is visszacsempészni” - hangsúlyozta  az alkotó.

 

MTI, InfoRádió, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása