Kiss Csaba: "Ma elvesztettem a pert"

Elutasította a bíróság a színházigazgató keresetét. A pert elmaradt miskolci rendezései miatt indította a tavaly indoklás nélkül kirúgott egykori direktor, aki nyílt levelet tett közzé.

 

"Ma elvesztettem a pert. Nem lepett meg. Április óta váratlan dolgok történtek" - kezdi írását Kiss Csaba, akit a miskolci közgyűlés tavaly márciusban indoklás nélkül mentett fel a Miskolci Nemzeti Színház éléről.

 

 Kiss

 

Úgynevezett biztatási kártérítésről van szó, miután menesztését követően Szabó Máté megbízott ügyvezető személyes egyeztetés nélkül kivette a 2015/2016-os évad kész műsortervéből azt a két előadást, amelyet rendezőként Kiss jegyzett volna. A felperes szerint márciusban már lényegében minden színháznak összeállt az évadterve, így neki esélye sem maradt, hogy a következő 8-10 hónapban rendezőként másutt munkát vállalhasson.

"Szóval elvesztettem. De igazából nem ez keserít – hanem, hogy milyen gyorsan semmivé lett három év munkája. Nézem a jövő évadot – elszerződik Rusznyák András, Ullmann Mónika, Dénes Viktor, Szabó Irén, Pásztor Pál, a miskolci balettől Tokaji Rita, Szabó Levente, elmegy a balettmester, Sterbinszky László is. Jövőre már nem rendez Zsótér Sándor, Kesselyák Gergely, Kulcsár Noémi – a színház gyakorlatilag az igazgató és három főrendező megélhetési terepe lett, évi két-két rendezéssel. Nincsenek fiatalok, új nevek. Szürke, arctalan műsorterv" - fogalmaz Kiss Csaba levelében.

 

Beszámolt arról is, hogy olyan érzés volt hallgatnia a bírónő indoklását, amint jogi nyelvre fordítja a színházi működés eleven viszonyait, mintha "a boncolási jegyzőkönyvből próbálnánk visszaidézni a villásreggelit". Az indoklás szerint a rendező ott követte el a jogi hibát, hogy egy évvel előtte nem íratta alá szerződését a polgármesterrel.

 

 

süti beállítások módosítása