Avignon: Pozsonyi társulat képviseli a magyarokat

A pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház egyedüli magyar társulatként jutott ki idén az Avignoni Fesztiválra. A Dusan Hégli Company-val közös, Finetuning c. előadásukat több mint hússzor adják elő az Espace Alya színházban.

 ifju avignon

Fotó: Bartusz Réka

 

A koprodukció két résztvevője a Dusan Hégli Company es az Ifjú Szívek Táncszínház. A darab koncepciójával a rendező-koreográfus-szerző, Dusan Hégli tavaly novemberben kereste meg Raymond Yana-t az Espace Alya színház és egyben az Off-fesztivál igazgatóját , a darabot januárban válogatták be a programba.


A két társulat közti együttműködés áprilisban kezdődött, azóta tart a próbafolyamat, de a többi alkotóval (Szücs Edit, Kelemen László, Horváth Kristóf) már a koncepció felállításánál dolgozott Dusan.

 

zeneszek mezitlabas 

 Fotó: Bartusz Réka

 

Az alkotók ajánlója:

 

Sehol máshol a világon nem épült be olyan szervesen a a Haydn féle vonósnégyes-koncepció az egyes nemzetek zenekultúrájába, mint Közép-Európában. Ez a zene vált Bartók hangszeres stílusának legfontosabb tényezőjévé is. Vonósnégyeseiben, a tradicionális hangszeres zene ritmikai-, dinamikai- és a nyugatitól gyakran eltérő harmóniavilágban érhető tetten leginkább. Hallhatóvá tette zenéjében a táncot, azt az organikus, egyedi mozgásvilágot, mely az elmúlt évszázadok során a zenével egységben csiszolódott tökéletessé.

 

A Finomhangolás ebből az organikus, hagyományos mozgáskultúrából építkezik. Érzések és képzettársítások szintjén beszél olyan hétköznapi, zsigeri jelenségekről, melyeket a ma embere hajlamos leegyszerűsíteni vagy feketén-fehéren látni. A darab tételei közül az első a zene és tánc, hang és mozdulat kapcsolatát mutatja, még a második tétel, tabuk nélkül nyúl többek közt, a kirekesztés, képmutatás vagy a családon belüli erőszak témájához.

Az előadás a zene ikonikus megjelenítése táncban. A koncertkoreográfia, mint új színpadi műfaj, a tánc, a mozdulat zenei formanyelvvel ötvözött képi megjelenítésében bontakozik ki. Érzésekről beszél, melyeket mindannyian jól ismerünk és melyekkel kapcsolatban időről időre mindannyiunk lelkére ráfér egy finomhangolás.

 

 

Ifjú Szívek Táncszínház:

 

Az Ifjú Szivek Táncszínház a kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc-és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja be és erősíti idehaza és külföldön egyaránt. Koreográfusa Hégli Dusan, aki tizenöt éve irányítja a együttes művészeti tevékenységét. Az intézmény fenntartója a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala.

 

 finomhangolas ketcsaj

 Fotó: Bartusz Réka

 

Hégli Dusán koreográfus-rendező:

 

Tanulmányait a pozsonyi Művészeti Egyetem koreográfus szakán, majd a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola táncpedagógus szakán folytatta. A pozsony Ifjú Szivek Táncszínház művészeti vezetőjeként 1999-től évente több új alkotással áll a nézőközönség elé. Koreográfusként közel 30 országban dolgozott világszerte. Társulatával számos turnét bonyolított le Európában, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában. Több táncos és zenei gyűjtés, kutatási projekt szervezője és résztvevője volt. Alkotói munkája nagyban hozzájárult, hogy Közép-Európa tánckultúrája széles körben ismertté vált. Zenei rendezőként több hangzóanyag kiadásában is közreműködött. Kétszer is rendezője volt a World Music Expo (Womex) nyitógálájának 2011-ben Koppenhágában, 2015-ben pedig Budapesten. Alkotásai jelenleg is megtalálhatók több kiemelkedő társulat repertoárján.

 

 

süti beállítások módosítása