Tompos Kátya: „Az utcazene rengeteg görcsöt oldott fel bennem”

Évek óta a Nemzeti Színház tagja, lemezt készít, turnézik. Tompos Kátyát a szimpatika.hu kérdezte.

 

A szimpatika.hu cikkéből:


Kevesen tudják, hogy Tompos Kátya annak idején Párizsban utcazenélt is. „A gimnázium után, ha valakinek fogalma sem volt, hogy mit akar csinálni, bölcsész szakra jelentkezett, így én is. Kacérkodtam ugyan a művészettel, de mivel nem volt művész a családban, bele se gondoltam, hogy én az lehetek. Orosz Zoltán harmonikaművésszel kezdtem először komolyabban koncertezni, aki azt mondta, hogy az énekléssel kellene foglalkoznom. Énekelni nem tudtam, nem volt hozzá önbizalmam, nem jártam tanárhoz, és azt se tudtam, hogyan kell kiállni a színpadra. Később a franciatanárom ajánlására beneveztem egy sanzonversenyre a Francia Intézetbe, ahol Zoli zenekara kísért engem. Helyezést is elértünk, és később kijuthattam La Rochelle-be egy nemzetközi zenei diáktalálkozóra. Aztán Bordeaux-ban kiálltam az utcára, és elkezdtem francia sanzonokat énekelni – franciáknak. Volt, aki megállt és tapsolt, és volt, aki továbbment. Megtapasztaltam, milyen az, amikor valakit érdekelsz, és azt is, amikor valakit egyáltalán nem. Művészként nem az a dolgod, hogy a reakciókra figyelj, hanem hogy azzal foglalkozz, amit elő kell adnod. Tudjál befelé koncentrálni, de közben érzékeld a külvilágot is. Az utcazene rengeteg görcsöt oldott fel bennem” - mesélte a színésznő.

 

 tompos2

Fotó: Kleb Attila, szimpatika.hu

 

Arra a kérdésre, hogy a zenei, vagy a prózai teljesítményt tarrja-e fontosabbnak, így felelt:A kettő egyformán fontos. Sose értettem, amikor egy színész félvállról vette az éneklést, hiszen ez ugyanúgy hozzá tartozik a szakmához, mint a prózai teljesítmény. Ha több prózai szerepet játszom, törekszem arra, hogy zeneileg is érjenek kihívások.”

 

A színésznő elmondta, amikor Hrutka Róberttel turnéra készülnek, nem megy a színház és a zenekar közti egyeztetés súrlódásmentesen, de szerencsére a Nemzeti Színházban mindent elkövetnek, hogy „stimmeljen a program”.„Örülnek neki, hogy zenével is foglalkozom, úgy vannak vele, hogy ami működik, az miért ne menjen. Én ezt minden igazgatóm felé jeleztem, és eddig mindenki nyitott volt rá” - tette hozzá.

 

Tompos Kátya arról is beszélt, mennyire tartja önmagára érvényesnek a társadalom által diktált női szerepet. „Azzal egyetértek, hogy a nő feladata a férfit támogatni, és hogy gyerekeket szüljön neki. De az életútját minden nő másképp járja végig. Például van olyan nő, aki szeretne gyereket, de nem lehet neki. És persze az is egy jó kérdés, hogy megtalálja-e élete során azt a férfit, akinek gyereket szülne. Nem mindegy az sem, hogy ki milyen példát hoz a családjából. Sok boldog családot látok, akiknél nem probléma, hogy a nő karrierépítés helyett gyerekeket nevel, de látom sokszor az ellenkező példát is. A nőknek rövidebb a biológiai ideje, gyereket szülni nem lehet akármikor. De én talán nem is a szélsőségekről beszélnék, hiszen rengeteg nő úgy is ki tud teljesedni a karrierjében, hogy közben gyereket nevel. Én idővel ezt az utat szeretném választani” - mondta a színésznő.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása