"Kell, hogy az ember éljen" - Szinetár Dóra válaszolt

Szinetár Dóra augusztus 12-én az Ének az esőben című musicalben lép a Szegedi Szabadtéri színpadára. A színésznőt a Life.hu kérdezte.

 

A Life.hu cikkéből:

 

Szinetár Dóra a nyáron árom darabban is szerepel Magyarország legnagyobb szabadtéri színházi fesztiválján, a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A színésznő szerint ez egy szerencsés időszak. "Az első, az Én és a kisöcsém, amit két éve játszunk nagy sikerrel a Budapesti Operettszínházban. Ezzel együtt nagy dolognak számít, hogy az előadást elhívták Szegedre, hiszen ez nem egy ilyen klasszikus értelemben vett, nagyszabású látványos, tömegjelenetekkel tarkított musical, amiket általában az ezer négyzetméteres szegedi színpadon játszanak. Hanem egy sokszor zárt jelenetekkel tarkított zenés játék, ezért is nagyon jó érzés, hogy úgy gondolták, hogy akár több ezer embert is szóval tudunk majd tartani. Az évad végén ismét eljátsszuk a tavalyi nagy sikerrel bemutatott Tévedések vígjátékát, de még előbb egy új bemutatóban is játszom Szegeden, az Ének az esőben című musicalben Lina Lamont-ot alakítom. Az Operettszínházban már próbáltuk a darabot nyár elején, de a produkció igazán majd Szegeden áll össze, ahogy mondani szokták, akkor mutatja meg magát" - fogalmazott Szinetár Dóra.

 

Szinetar

Fotó: Dusha Béla

 

Az Ének az esőben alakított karakteréről elmondta, egyrészt büszkeség egy ilyen emblematikus világsikerű musicalben játszani, másrészt kihívás is." Nagy örömömre egy igazán izgalmas, érdekes feladatot kaptam az előadásban, Lina Lamont-ot, egy hollywoodi sztárt játszom, aki nemcsak a természeténél fogva elviselhetetlen, hanem a hangja is pusztító, ami színészileg és énektechnikailag is jó kis feladatot jelent. Az énektanárnőmmel, Magyar Hajnallal sokat dolgoztunk azon, hogyan is lehetne valami olyan sikító, recsegő hangot kreálni a beszédhangomból, ami közben nem teszi tönkre a torkomatí" - avatott be a színésznő.

 

Arr a kérdésre, milyen volt egy gonoszabb karakter bőrébe bújni, így felelt: "Nem feltétlenül gonosz. Bár a darab egészét tekintve negatív karakternek számít Lina, azért természetesen neki is meg van a maga igazsága, amit színészként nagyon fontos megtalálni egy-egy figuránál. Szerintem az emberek a valóságban is meg vannak győződve arról, hogy jól csinálják a dolgukat, legtöbbször 'jót akarnak', csak vagy rosszul csinálják, vagy nem gondolkodnak eleget, és nem veszik észre, hogy egyrészt, ami az egyiknek jó, az a másiknak nagyon rossz tud lenni, másrészt az úgynevezett 'igazság', aminek a nevében sokszor cselekednek, nem feltétlenül létezik. Lina inkább rosszul naív, és butácska, mintsem gonosz. Egy-egy helyzetet csak a maga szemszögéből hajlandó látni, aztán igencsak önző módon és nagyon erőszakosan akar mindent és mindenkit befolyásolni. Ezzel pedig sokakat kellemetlen helyzetbe hoz, végül pedig saját magát is. Ez így szokott lenni."

 

Szinetár Dóra szerint 30 év után mindenkinek van olyan szerepe, amiről úgy érzi, hogy idősebb fejjel jobban eltudnád játszani. "Sok-sok éve, az Operettszínházban a Funny Girl című musicalben játszottam Funny Brice figuráját. Sok szempontból gyerek voltam még, ezért nem igazán tudtam mit kezdeni ezzel a karakterrel. Se megfelelő színészi eszközeim nem voltak, se pofán nem vágott a dolog, ugyanis az is egy megoldás lett volna, ha legalább azonos a személyiségünk nekem, és a játszandó figurának, de ilyesmiről sem volt szó. Abban az előadásban néha borzalmasan éreztem magam. Talán ma már meg tudnám oldani. És nemcsak azért, mert 20 év alatt rengeteg dolgot tanultam a szakmámról, de azóta nagyon sok dolog történt is velem. Nemcsak a színpadon, hanem az életben is. Ez utóbbit nagyon fontosnak tartom. Édesapám mindig azt mondja, hogy a büféből nem lehet színésznek lenni. Kell, hogy az ember éljen, hogy történjenek vele dolgok, mert a színpadon arról lehet mesélni."

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása