Török-Illyés Orsolya: "Szeretnénk munka közben is jól érezni magunkat"

Az Ernelláék Farkaséknál című film két díjat is nyert az 51. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon. Az egyik főszereplő, Török-Illyés Orsolya a Vasárnapi Híreknek válaszolt.

 

A Vasárnapi Hírek cikkéből:

 

Nem először dolgozik együtt Török-Illyés Orsolya színésznő és színész-rendező férje, Hajdu Szabolcs, ám ezúttal a két gyerekük is szerepel a filmben, a forgatás helyszíne pedig a lakásuk volt. Arra a kérdésre, hogy milyen érzés a gyerekeit a filmvásznon látni, a színésznő így felelt: "Természetesek és jók voltak a filmben, minden alkalommal elolvadok tőlük, ha újranézem, pedig más esetben nagyon ritkán vagyok képes végignézni a filmeket, amikben játszom. 13 évesen adtam az első interjúmat egy versmondóverseny kapcsán: azt mondtam, hogy elsősorban családot és gyereket szeretnék, nem akarok mindenáron színész lenni. Azt éreztem, hogy ez a kettő nem összeegyeztethető. Erre tessék…"

 

torok illyes

Fotó: Ferenczy Dávid, vho.hu


Az interjúban elárulta, sokáig keresték a forgatás helyszínének megfelelő lakást, de nem találtak jobbat, pénz meg nem volt rá. "Nem döntöttük el előre, hogy minden értelemben ennyire 'családi körű' lesz a forgatás, lassan, organikusan alakult így, de nem bántuk meg, minden nehézség ellenére nagyon jót tett a filmnek. Annyira bensőséges és intim, amilyen nem tudna lenni, ha máshogy, máshol forgattuk volna. Az egyértelmű volt, hogy Lujza benne lesz, már több filmünkben is játszott. Zsigát megkérdeztük, volt hozzá kedve, és így volt a legegyszerűbb és legéletszerűbb. Amikor vége volt a 14 napos forgatásnak, azt kérdezte egyik reggel kétségbeesve: hol vannak a többiek?" - mesélte Török-Illyés Orsolya.

 

Az Ernelláék Farkaséknál eredetileg színdarab volt, amelyet a Maladype Társulattal közösen játszottak tavaly május óta. A színésznő elmondta, színházban, kis térben játsszák, ahol nincs különösebb világítás sem, ők irányítják a nézők figyelmét. A filmben viszont azt látja a néző, amit a rendező meghatároz.

 

Török-Illyés Orsolya azt is hangsúlyozta, hogy amíg nem szükséges, addig nem szeretnének részt venni a Nemzeti Filmalap pályáztatási rendszerében. "Nem akarjuk azt, hogy évekig kínlódjunk egy anyaggal, mire összejön a pénz és zöld utat kap a forgatókönyv. Inkább kevesebb pénz legyen rá, de szeretnénk munka közben is jól érezni magunkat" - tette hozzá.


A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása