Vívóterem lesz a Bárkából

Beruházási projektiroda működik a Bárka Színház helyén, az épület teljes körű rekonstrukciója után vívóterem és multifunkcionális egyetemi rendezvényközpont lesz belőle - számolt be a Népszabadság.

 

A Népszabadság cikkéből:

 

A színház kiürítve, ajtaján két papír: Ludovika Campus, Beruházási projektiroda és NKE Bartók Táncegyüttes - Ludovika felirat került - írja a Népszabadság hétfőn megjelent, A Bárka púp volt a kerület hátán című cikkében.

 

A Bárkáról, amely most volna húszéves, az augusztus eleji Ördögkatlan Fesztivál emlékezik meg. Egyik vezetője, Bérczes László alapítója volt a Bárkának, és 15 évig munkatársa is. Bérczes a Népszabadságnak elmondta, szerinte az intézmény első perctől púp volt a kerület hátán. "Nagyobb színház lett belőle, mint amennyit egy helyi önkormányzat megengedhet magának. És hiába próbálták áttolni a fővároshoz vagy a minisztériumhoz, nem tudtak megszabadulni tőle. Egypercnyi remény előbújt, amikor szóba került, átveszi a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium" - tette hozzá a rendező. Bérczes - aki akkor már évek óta nem ott dolgozott - találkozót kért a minisztertől, hogy ne hagyja megszűnni a színházat. Biztató választ kapott, bár egyikük sem számolt azzal, a választások után átalakítják a KIM-et, Navracsicsot Brüsszelbe küldik, és "elárvul" a Bárka.

 

 barka

 Fotó: szinhazkolonia.hu


Bérczes a Mulatság című előadás stábjával, Mucsi Zoltánnal, Scherer Péterrel és Szikszai Rémusszal levelet írt 2014-ben Orbán Viktornak is. Kérték, segítsen abban, hogy ne szűnjön meg a színház. Azért ők írták együtt, mert a miniszterelnök látta az előadást, de nem maguknak kértek pártfogást, hiszen már mind távoztak a színházból. Pár hónappal később Hoppál Péter államtitkár válaszolt, és megnyugtatta őket, hogy a 2015. évi költségvetési támogatás - a színházi minősítésétől függetlenül - külön soron, a Miniszterelnökség fejezetében tervezhető, ám ebből nem lett semmi.


A Népszabadság megkereste az NKE sajtóosztályát: mi lett a Bárka színházi technikai berendezéseivel, és mi lesz az épülettel, ha befejeződik a beruházás. A válaszban kifejtették: a korábbi Bárka Színház berendezéseiről nincs információjuk, a színházat működtető gazdasági társaság a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdona volt. Az ingatlan ugyan 2012 óta az egyetem vagyonkezelésében van, a színház működéséhez és finanszírozásához nem volt közük: mindössze ingyenes használatot adtak a területre a Bárkának. Az épület teljes körű rekonstrukciója után visszakapja majd eredeti fényét és részben funkcióját. Azaz a Ludovika egykori vívóterme megújul, alkalmas lesz vívásoktatásra, vívóversenyek rendezésére is. Céljuk ugyanakkor az is, hogy olyan multifunkcionális egyetemi rendezvényközpont jöjjön létre, amely egyszerre otthont ad az egyetem saját eseményeinek - konferenciáknak, diplomaosztóknak - és kulturális programoknak is.

A teljes cikk a Népszabadság hétfői számában olvasható.

 

süti beállítások módosítása