Színek a 85 éves Szegedi Szabadtérin - Pál Tamás karnagy mesél

Az augusztus 17-i, Dóm téri Ajándékkoncert karmestere a Varga Mátyás Kiállítóházban idézi fel az idén 85 éves fesztivál legszebb pillanatait, valamint az ő több mint 50 évre visszatekintő szakmai kapcsolatát a fesztivállal.

A Liszt-díjas karnagy izgalmas momentumokat tud kiemelni a Játékok évtizedekre nyúló operatörténelméből. A “Színek a 85 éves Szegedi Szabadtérin” kiállítás kísérőprogramja július 21-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik. A Varga Mátyás Színházpártoló Társaság beszélgetése, melyet Márok Tamás újságíró moderál ingyenes.

 

abolygohollandi

 

A színháztörténeti kiállításon egyébként Varga Mátyás grafikusművész, díszlet- és jelmeztervező munkásságát nézhetik meg az érdeklődők, valamint a Szegedi Szabadtéri jubileumi évadára tekintettel a Dóm téri rendezvénysorozat múltjának emlékezetes pillanatait megörökítő fotókat, videókat és korabeli plakátokat is. A kiállítóház címe: Bécsi krt. 11/A.

 

Pál Tamás a mai magyar karmesterek egyik kiemelkedő személyisége. Párját ritkító zenei műveltsége, a műfaj iránti érzékenysége és zenepedagógiai képességei a magyar operajátszás doyenjévé tették a nagy múltú karmestert. Pályáját Budapesten kezdte, de igazán Szegeden bontakoztatta ki. Nagy ívű nemzetközi karrierje is innen indult, s tapasztalatait ebben a városban kamatoztatva tette Szegedet az operaélet ismert, megbecsült centrumává. Rendszeres magyarországi elkötelezettségei mellett a világ számos pontján népszerűsítette a magyar operarepertoárt, operai hagyományokat. Művészetével jelentősen hozzájárult a Dóm téri operajátszás hagyományaihoz és napjainkban az újrapozícionálásához.

 

Augusztus 17-én ő dirigálja a Szegedi Szabadtéri Játékokon az Ajándékkoncertet, mely során Csajkovszkij és Rimszkij-Korszakov műveit hallhatják a nézők, ráadásul Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész is színpadra lép az új magyar csodazongorával.

 

(Pál Tamás életrajzának forrása az őt képviselő Gradus Művészügynökség honlapja: gradusartist.com)

 

 

 

                              

süti beállítások módosítása