A Zsolnay Kulturális Negyed épületeit bemutató kötet jelent meg

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed épületeit és azok történetét az 1800-as évektől napjainkig bemutató, gazdagon illusztrált könyv jelent meg Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gondozásában.

 

Az ezer példányban megjelent kötetből megismerhetőek a negyed a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program során megvalósított felújításának előzményei, az öthektáros területen található épületek egykori és jelenlegi funkciói, annak kertje, illetve a Zsolnay Mauzóleum.

 

zsolnay


A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészült kötet a Zsolnay-család neves alakjairól közöl rövid összefoglalót, valamint azt is bemutatja, hogy miként hoztak létre minőségi kulturális teret a Zsolnay-gyár lepusztult területének revitalizációjával. A könyvben mintegy 150 kép kapott helyet, köztük archív fotók, régi képeslapok, illetve tervrajzok.

 

Kismányoky Károly fotói a felújítás előtti állapotot örökítették meg, Cseri László, a kötet szerkesztőjének képei pedig a negyed jelenlegi megjelenését tükrözik. Immár könyv formában is kézbe vehetjük a Zsolnay-negyed esszenciáját - idézte a tájékoztató Vincze Balázst, a ZSÖK ügyvezetőjét, aki szerint az "ilyen volt, ilyen lett" tematika különösen szerencsés, mivel hatalmas változáson ment keresztül a terület.

 

A könyv megírásában részt vett Halász Kinga, a ZSÖK kommunikációs munkatársa és Komor István, az örökségkezelő üzemeltetési igazgatója is; a grafikai terv Sándor Zsolt munkája.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása