Bodó Viktor rendezésével indul a Thealter

Gogol Egy őrült naplója című művének színpadi adaptációjával pénteken este elkezdődik a Thealter, Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja Szegeden.

 

A Katona József Színház, az Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE és a MASZK Egyesület együttműködésében készült darabot Bodó Viktor rendezte, a történet főszereplőjét, a realitásérzékét a nézők szeme láttára elvesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás alakítja.


Szintén premier lesz Virginia Woolf Orlando című regényének színpadi változata, Soós Attila rendezésében, Petrik Andreával a főszerepben. A fesztivált szervező MASZK Egyesület támogatásával készült adaptáció arra tesz kísérletet, hogy a művet izgalmas és feszült drámává alakítsa a fizikai színház eszköztárára építve.

 

thealter

 

Magyarországi bemutató a fesztivál egyik rendszeres vendége, a szabadkai Kosztolányi Színházat vezető Urbán András Az Antikrisztus rövid története című darabja, melyet a belgrádi Bitef Színház társulatával állított színpadra.


A hazai független színházi előadások közül szerepel a programban a Forte Társulat-Trafó Kortárs Művészetek Háza A te országod című előadása, amelyért Horváth Csaba a legjobb rendezés díját nyerte el az idei POSZT versenyprogramjában. Első alkalommal lesz látható a fővároson kívül Pintér Béla és Társulata Fácántánc című új produkciója. Műsorra tűzik a Mentőcsónak Egység Szociopoly című interaktív színházi társasjátékát, amely a VIII. ASSITEJ Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén elnyerte a legjobb ifjúsági színházi előadásnak ítélt Üveghegy-díjat. A Kisszínházban látható a Grotesque Gymnastics IV. em. 14. című, cirkuszi elemekkel fűszerezett groteszk táncgimnasztikája.


A 2012-ben bevezetett A fesztivál díszvendége kitüntetést idén Zsótér Sándor nyerte el. Két rendezését, a Kecskeméti Katona József Színház - a POSZT fődíját és két színészi díjat elnyerő - Macska a forró bádogtetőn című előadását, valamint a Stúdió K Színház társulatával színpadra állított W.S. Othello - néger mór című Shakespeare-adaptációját mutatják be a fesztiválon. Zsótér Sándor színészként is látható lesz Az aranjuezi szép napok című Peter Handke-darabban, melyet Szilágyi Bálint, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatója fordított és állított színpadra.


A fesztivál hagyományos programja a hazai és határon túli felsőfokú művészeti oktatásban résztvevő hallgatók számára szervezett tréningkurzus, melyet idén Zsótér Sándor mellett Soós Attila, a Trojka Színházi Társulás alapító-rendezője tart. A Shakespeare-évfordulóhoz kapcsolódva a kurzus címe: Ahogy tetszik?!, a bő egy hét alatt születő produkciókat a fesztivál utolsó előtti napján, július 29-én láthatja a közönség.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása