Több mint egymilliárd forintos támogatás jutott a nyári fesztiváloknak

Idén összesen több mint egymilliárd forintot fordít a kormányzat a nyári zenei, művészeti és szabadidős fesztiválok támogatására - mondta el Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

nyari

 

A politikus a részletekről felidézte: idén 250 millió forintot fordítanak célzottan a vidéki fesztiválok támogatására, azzal a céllal, hogy minél több embernek legyen lehetősége saját lakókörnyezetében is minőségi kulturális programokat látogatni. Kiemelte: ez az összeg jövőre a duplájára, 500 millió forintra növekszik, a 2017-es költségvetési törvény alapján.


Emellett a Nemzeti Kulturális Alap meghívásos pályázatain keresztül 200 millió forinttal, míg az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumán keresztül további 250 millió forinttal támogatják a nyári rendezvényeket.


Kulturális és turisztikai pályázatokra a kulturális tárca a turizmusért felelős minisztériummal együtt 400 milliót fordít, de számos kisebb gyermek és határon túli program is részesül a kormányzati támogatásból.


Rétvári Bence elmondta, hogy idén 100 millió forintot kap a 25 éves Zempléni Fesztivál, támogatja a kormány a győri Györkőcfesztivált vagy a kaposvári gyermekszínházi biennálét, a színházi fesztiválok között a POSZT mellett a debreceni DESZKA vagy a nyíregyházi Vidor fesztivált, de a busójárás, az Ördögkatlan, a miskolci Cinefest nemzetközi filmfesztivál és több táncfesztivál is részesül támogatásban.

 

MTI

süti beállítások módosítása