Prozódia - A Várkert Bazárban látható a Feledi Project

Prozódia címmel augusztus 8-án újra látható Feledi János rendezése a Nemzeti Táncszínházzal közös produkcióként, a Táncbazár című szabadtéri programsorozat keretében.

A táncestet Kodály Zoltán zenei világa inspirálta a Trio a lá Kodály modern élőzenei közreműködésével.

 

prozodia photo jokuti gyorgy

Fotó: Jókúti György

 

Prozódia. A szó jelentése a verstanban azzal foglalkozik, ahogy a természetes beszéd verssé alakul, illetve milyen módon válik ritmikus formákká. A zenében a szöveg és a zene helyes illeszkedésének tana ez, a zene ritmusának és hangsúlyainak helyes alkalmazkodása a szöveg lejtéséhez és hangsúlyozásához. Előadásunkban azt keressük, hogy a tánc és Kodály Zoltán zenei világa hogyan alakul egységes világgá különböző életérzések kapcsán.

 

 

"Oláh Dezső Junior Prima-díjas zeneszerző, zongorista keresett meg azzal az elképzeléssel, hogy az általuk képviselt kortárs zenei világot, ötvözzük az általam képviselt táncstílussal, s hozzunk létre egy táncszínházi előadást. Nagyon örültem a megkeresésnek, és az első pillanatban kiderült, hogy hasonlóan gondolkodunk és mindketten nagyon kreatív emberek vagyunk. Látta több koreográfiámat a Nemzeti Táncszínházban, következő lépésként pedig kaptam tőle néhány válogatást, hogy gondolkodásra inspiráljon, milyen téma köré fűzhető fel ez a fajta zenei világ egy egész estés darab során. Így választottam ki a Felülről fúj az őszi szél, Édesanyám is volt nékem, Kis kece lányom, a Tiszán innen Dunán túl vagy a Galántai táncok című műveket" – mesélte Feledi János rendező-koreográfus, a Feledi Project vezetője.

 

"A Trio a lá Kodály elsődleges célja a hagyományok ápolása mellett új reflexiókat bemutatni Kodály Zoltán népzenei gyűjtéseire, amelyek ily módon XXI. századi nézőpontból újra felhívják a figyelmet a magyar zenére, azon belül a népzenére. A Kodályi témákra íródó művek egyrészt tisztelgést fejeznek ki Kodály munkássága és zenei szelleme előtt, másrészt a már ismert témákat újfajta megközelítéssel próbálja bemutatni a közönségnek” - mondta Oláh Dezső zongoraművész. Rajta kívül Erdő Zoltán klarinétművész és Tar Gergely (ütőhangszer) alkotja a Trio a lá Kodályt.

 

Prozodia Jokuti Gyorgy

Fotó: Jókúti György


Az augusztus 8-án a Várkert Bazárban látható Prozódia előadást Horváth Zita, Tóth Brigitta, Wéninger Dalma, Matkovics Norbert, Darabont Áron és Feledi János táncolják.

 

süti beállítások módosítása