13 családon segített Az Őrült Nők Ketrece jótékonysági akciója

Tizenhárom szatmári és kárpátaljai családon segítettek az előadás elárverezett fotói.

Személyesen vitte el a szatmári Nagyecsedre és a kárpátaljai Váriba a Kultúrbrigád stábja, az Ökumenikus Segélyszervezet és Józan László az adományokat, amiket Az Őrült Nők Ketrece századik előadása alkalmából bemutatott fotókiállítás képeinek elárverezéséből tudtak megvásárolni.

 

Variban JozanLacival foto LakatosPeter

 

A produkció alkotói hálásak nézőiknek, akik licitáltak a képekre és megtették nagyvonalú ajánlataikat. A képekért legmagasabb árat felajánlókat a szervezők vendégül látták július 9-én, Az Őrült Nők Ketrece második születésnapi előadásán. A licit tárgyát képező fotókat, amelyeket Puska Judit készített, és amelyeken Stohl András, Hevér Gábor, Józan László, Fehér Tibor, Fehér Balázs Benő és Hegyi Dávid láthatók az előadás legjobb pillanataiban, a kép tulajdonosai dedikálva kapták meg Alföldi Róbert rendezőtől és a színészektől.

 

A licitből befolyt összegből, valamint néhány további adományból mintegy 300.000 forint gyűlt össze az Ökumenikus Segélyszervezet bankszámláján. Az előadás két Jacobja, Fehér Tibor és Józan László szülőfalujának – Nagyecsed és Vári – rászoruló családjai számára készült csomagok összeállításában és megvásárlásában ők segítették az alkotógárdát.

 

Július 19-én, kedden a Kultúrbrigád stábja mindkét helyszínre elutazott, és a Segélyszervezettel közösen adta át a csomagokat. Nagyecseden tíz család részesült ilyen csomagban, egyenként mintegy 13.000 forint értékben, a Szatmári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ munkatársa, Nyíriné Heller Katalin, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet képviselője, Révfalvi Dorottya segítségével. Ezek a csomagok elsősorban alapvető élelmiszereket – továbbá a gyerekek számára egy kis édességet – tartalmaztak.

 

Nagyecsed foto LakatosPeter

 

Nagyecseden, hét családnak a családsegítő központban; Juliéknál, Laci bácsinál és Erzsikénél, valamint Juditéknál otthonukban adta át a pakkokat a csapat. Nyíriné Heller Katalin elmondta: két éve nem tudtak segélycsomagot adni, pedig több száz rászoruló kéri nap mint nap segítségüket. Révfalvi Dorottya szerint a rászorulók számára egy ilyen „krízissegítség” is nagyon sokat jelent, hiszen vannak olyan emberek, akik önhibájukon kívül kerültek nagyon nehéz élethelyzetbe, és egy-egy ilyen lehetőség számukra nagy hozzájárulást ad a következő hetek, hónapok megéléséhez.

 

A nagyecsedi órákat követően, a szigorú és lassú ukrán határellenőrzés után Mezőváriba érkezett a csapat. Itt az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi irodája segítette az akciót, amely az igények felmérése alapján vásárolta meg a segélycsomagokba való adományokat. Itt három családot tudtak támogatni, fejenként mintegy 44.000 forint értékben, amely a térségben körülbelül háromhavi keresetnek felel meg. Itt nem csak élelmiszert tartalmazott a csomag, hanem gyógyszert, tűzifát, tisztálkodó- és tisztítószereket is, de volt, aki porszívót kért. Józan László az egyik helyre személyesen vitte el a csomagokat és pakolta ki a Segélyszervezet teherautójából a biobrikettet: Pistit 21 éves korában baleset érte, s nyaktól lefelé lebénult. Felesége ápolja, aki jóban-rosszban kitart mellette.

 

A Kultúrbrigád stábja a hosszú, nehéz nap után is úgy érezte, nem volt hiábavaló az akció. Ezúton mondunk köszönetet minden licitálónak és licitnyertesnek, az akciót kitaláló Puska Juditnak és Józan Lászlónak, a szervezésben és lebonyolításban mellénk álló kollégáinknak, barátainknak, a „játékon kívül” adományozóknak, hogy segítettek segíteni, és hozzájárultak ahhoz, hogy tizenhárom rászoruló család élete egy ideig könnyebb lehessen.

 

 

süti beállítások módosítása