Táncelőadást mutat be a Romano Glaszo csoport Krakkóban

A halálra táncoltatott lány című táncelőadást mutatja be a Romano Glaszo - Emberi Hang Művészeti Csoport szerdán a krakkói Galicia Zsidó Múzeumban a roma holokauszt 72. évfordulója alkalmából.

 

A halálra táncoltatott lány történetében többek között a család, a baráti kör, a nemzet felelőssége, az egyén vállalása és szabadsága, az erőszak, a hazugság, a halál és a cinkosság jelenik meg. Szent-Ivány Kinga és Papp Márta koreográfiája a zsidó, cigány és magyar zenék, népzenék segítségével jeleníti meg a holokausztot, az emberiség és az európai társadalmak tragédiáját. Az előadás a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében valósul meg - közölte a Balassi Intézet az MTI-vel.

 

romano


A vészkorszakban elpusztított embertársakra emlékezve Európa egyik legnagyobb ifjúsági roma szervezete, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat, a ternYpe - Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózattal közös szervezésben nemzetközi megemlékezést tart a roma népirtás 72. évfordulója alkalmából Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban.


Dik I na Bistar (Nézd és ne feledd!) címmel tematikus konferenciát rendeznek hétfőtől szombatig, majd a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, kedden a birkenaui lágerben lévő roma holokauszt emlékműnél koszorúznak.


A rendezvénysorozaton Európa 17 országából több mint 500 roma és nem roma fiatal, Magyarországról 55 diák és a civil közéletben aktív szerepet vállaló fiatal, valamint Forgács József "Bandi" roma holokauszt-túlélő is részt vesz. A résztvevőknek neves szakértők és trénerek tartanak tematikus workshopot és előadást a roma népirtás, a holokauszt, az emberi jogok oktatásáról és a civil aktivizmusról a Krakkói Pedagógiai Egyetemen.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása