Egykori Bond-lány alakítja Jeanne d´Arcot a West Enden

Gemma Arterton brit színésznő alakítja Jeanne d´Arcot, az orléans-i szüzet Josie Rourke rendezésében a londoni West End Donmar Warehouse színházában.

A George Bernard Shaw Nobel-díjas ír szerző művéből készülő Szent Johanna című előadást év végén, december 9-én mutatják be és 2017. február 18-ig játsszák a brit fővárosban. 

 

arterton


Shaw drámája a nyugati kultúrában a mai napig meghatározó - igaz ügyekért harcolókat, elnyomottakat, ellenállókat szimbolizáló - Jeanne d´Arc történetét dolgozza fel. Az alkotó művének középpontjában egy egyszerű parasztlány áll, akit az Úr hátborzongató víziókkal terhel, azt kérve, hogy vezesse a francia sereget a megszálló angolok ellen a Loire folyó völgyében található Orléansban.


A londoni előadás főszereplője Gemma Arterton nagy tapasztalattal bír erős, független nők eljátszásában. A közelmúltban ért véget a Nell Gwynn című zenés komédia a londoni Apollo Színházban, amelyben II. Károly angol király prostituáltból lett szeretőjét, az egyik legkorábbi brit színésznőt alakította. Előző színpadi munkája, az Adelphi Színházban bemutatott Harc az egyenjogúságért! (Made in Dagenham) volt. A harmincéves Artertont mindkét alakításért jelölték a legrangosabb szigetországbeli színházi kitüntetésre, a Lawrence Olivier-díjra, Nell Gwynn megformálásáért pedig júniusban megkapta a Glamour női magazin Women of the Year Awards elnevezésű elismerését a legjobb színpadi színésznő kategóriában. 

 

Forrás: Népszava, Színház.hu, www.bbc.co.uk

süti beállítások módosítása