Szociális célú színház Szakácsiban - Egy egész falut mozgósít az Utca-SzAK

Augusztus 1-jén indult el az Utca-SzAK 2 hetes nemzetközi nyári akadémiája Magyarország egyik legszegényebb településén, a borsod megyei 170 lelkes Szakácsiban. Az eseményre 50 nemzetközi szakember érkezik, akik a szociális célú színház elkötelezett művelői.

 

2016. augusztus 1-jén kezdetét vette az UTCA-SZAK két hetes nemzetközi közösségi színházi nyári egyeteme Magyarország egyik legszegényebb településén, Szakácsiban. Az olasz, francia, lengyel és szerb közösségi színházi és szociális szakemberek bevonásával megvalósuló, tapasztalatcserén alapuló nyári egyetem különlegességét adja, hogy az UTCA-SZAK által évek óta gondozott közösségben, a 170 lelkes szakácsi falu teljes lakosságának bevonásával, éles helyzetekben próbálhatják ki a szakemberek módszereik hatékonyságát, elemezhetik a mikroközösségben közvetlenül és közvetve tapasztalható változásokat.

 

szakacsi1

 

Előzmények:


Az UTCA-SZAK évek óta elkötelezett munkát folytat Borsod megye leghátrányosabb helyzetű településein – elsősorban a 6-18 éves korosztályt célozva, de minden esetben lehetőség szerint a szülőket, a teljes lakosságot bevonva.


A magas színvonalú, különleges oktatási program immáron hagyományosnak mondható, hiszen az elmúlt két évben megvalósított EXCEPT program keretében már volt két hetes nemzetközi művészeti tábor az Európai Unió Kultúra Keretprogramjának támogatásával Szakácsiban. Az EXCEPT - Exchange of Community-engaged Performing Arts Practices programsorozat szakmai anyagában a szociálpszichológiai és drámapedagógiai ismeretek, tesztek, modellek és szociális jóléti tanulmányok elemzései, illetve tréningek tartására, színpadi tapasztalat elsajátítására irányuló foglalkozások domináltak. A tapasztalatokat a program saját honlapján gyűjti és osztja meg mindenki számára elérhető módon a társadalmi célú színházi nevelési programok nemzetközi szakembereivel: www.exceptnet.eu.

 

szakacsi2


Program:


Az idei nyári egyetem workshopjait, tréningjeit és előadásait olyan nemzetközileg is elismert szakemberek vezetik, akik kiemelkedő tapasztalattal rendelkeznek a részvételi színház, a társadalmilag elkötelezett művészetek és különböző szociális alapú projektek területén.


A legkiválóbb nemzetközi szakemberek érkeznek Magyarország legeldugodtabb szegletébe, többek között: Heinz–Jürgen Rickert a német UNESCO Bizottság az oktatásért felelős munkatársa; Borisz Dymny színházi rendező, színész író, a Souris Blache és a Mini Teatro alapítója; Eva Saez Martin, társadalmilag elkötelezett és politikai színházzal foglalkozó színésznő, kulturális menedzser, aktivista, a La secta de las vampiras társaság tagja; Selena Clare McMahan, a Clowns without Boarders International volt igazgatója, jelenleg a szervezet Egyesült Államokbeli elnöke, képző; Both Miklós, zenész, előadóművész; Hódi Ágnes, pszichoanalitikus és drámapedagógus.


A workshopok a partnerszervezetek csapatainak részvételével valósulnak meg összesen 53 gyakorló művész, szociális szakértő, pedagógus bevonásával. A program lehetőséget ad, hogy a szakemberek részt vegyenek egymás programjaiban, és külön időt hagy a tapasztalatcserére, a módszerek kielemzésére. A két hetes együttélés, a kis falu mindennapjaiba való becsatlakozás pedig az adott kisközösség működésének mélyebb megértését teszi lehetővé.


A programot számos helyi és a fővárosból érkező önkéntes támogatja, de a nyári akadémia eseményei mindenki számára nyitottak, szabadon látogathatók. Így augusztus 7-én vasárnap Heinz–Jürgen Rickert, a német UNESCO Oktatásért felelős bizottságának elnöke által rendezett utcai performanszra, augusztus 13-án, szombaton pedig a falu polgármesterének meghívására egy nyilvános disznóvágásra és művészeti zárórendezvényre várják szeretettel az érdeklődőket. A projektbemutatókat az M&M együttes koncertje zárja. A zenekar 2011-ben alakult meg az észak-borsodi Léh településről származó Mata és Musa család fiataljaiból. Repertoárjuk a cigányzenétől a felkapott slágereken át egészen a jazzig terjed, magyarországi koncertjeik mellett már Berlinben, Liverpoolban és Isztambulban is bemutatkoztak.

 

szakacsi3

 

Partnerek:
• Ponte tra Culutre (Olaszország)
• Di Mini Teatro (Franciaország)
• Kulturanova (Szerbia)
• StudioSkit (Lengyelország)

 

Nyilvános programok:
A nyári akadémia programjai nyitottak, minden érdeklődőt szeretettel várnak augusztus 1. és 14. között.


Kiemelt programok:
Augusztus 7. vasárnap (20:30-22:00) Videoinstallációs performansz Heinz–Jürgen Rickert rendezésében
Augusztus 13. szombat (10:00 – 17:30) Projektbemutatók, (17:30-19:00) M&M zenekar koncertje


 

süti beállítások módosítása