Még egy hétig szavazhatnak a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

2016. augusztus 17-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire: Spolarics Andreára (Budaörsi Latinovits Színház), Schneider Zoltánra (Radnóti Színház) és Csankó Zoltánra (Győri Nemzeti Színház). A szavazatokat www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatja le a közönség.

 

Mintegy 34 társulat tagjai választották ki szavazataikkal a három jelöltet, akik közül a közönség voksai alapján adják át a Kaszás Attila-díjat augusztus 26-án, a kecskeméti Katona József Színházban.


A díjat 2008-ban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából alapították, amellyel a kezdeményezők a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul.


A díjazott 500 ezer forintos díjazásban részesül a Raiffeisen Bank jóvoltából. A Kaszás Attila-díjat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza.

 

kaszas 2016

 

Jelöltek:

 

SPOLARICS ANDREA
„Számomra ez a jelölés nagyon kedves és megtisztelő figyelem a munkám iránt, amit a kollégáimtól kaphatok. Végtelenül hálás vagyok mindenkinek, aki rám szavazott, mert fontos szakmai elismerésnek tartom a Kaszás Attila-díjat! Különleges öröm, hiszen Attilához rengeteg emlék fűz, és talán bízhatok abban, hogy méltó lehetek hozzá, az Ő szellemiségéhez, mert Ő tényleg egy vérbeli SZÍNÉSZ volt.”

 

Életút:
1986–1988 Madách Színház
1988–1991 Szolnoki Szigligeti Színház
1991–1997 Kolozsvári Állami Magyar Színház
1992–1996 A kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem színész tanszékének tanára
1997–2014 Bárka Színház
2014– Budaörsi Latinovits Színház

 

Jelenleg a Proton Színházban és a Rózsavölgyi Szalonban is játszik, valamint tanít a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskolában. Játszott többek között Csehov Három nővérében, Shakespeare Szentivánéji álom című darabjában, Brecht Koldusoperájában, Eugène Ionesco A kopasz énekesnőjében, valamint Ibsen A vadkacsájában.


CSANKÓ ZOLTÁN
„Barátok voltunk. Fölfoghatatlan, hogy most egy róla elnevezett díj egyik jelöltje lehetek. Ez sokkal több számomra, mint megtiszteltetés.”

 

Életút:
1987–1992 Arany János Színház
1992–2004 Radnóti Miklós Színház
2004–2009 Nemzeti Színház
2009– Győri Nemzeti Színház


Játszott a Miskolci Nemzeti Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban, a dunaújvárosi színházban. Jelenleg is láthatjuk a szombathelyi Weöres Sándor Színházban és a Radnóti Miklós Színházban.


Az utóbbi évek fontosabb színházi szerepei:
Tolsztoj: Anna Karenina (Alekszej Alekszandrovics Karenin), Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én (Malvolio), Beaumarchais: Figaro házassága (Almaviva gróf), Márton Gyula: Csinibaba (Simon bácsi, a tömbbizalmi), Molnár Ferenc: A testőr (A kritikus), Örkény István: Tóték (Az őrnagy). Számos játék- és tévéfilm szereplője (pl. A miksolci boniésklájd, A temetetlen halott, Szabadság különjárat, Csocsó, avagy éljen május elseje). A televízióban 140 részt élt meg a gyermekek számára készült Kéménymesék.

 

SCHNEIDER ZOLTÁN
„2001-ben az Új Színházban, két előadásban is együtt játszottunk, rendkívül szimpatikus kolléga és ember volt. Mindig segített, mindenkihez volt egy jó szava, kíváncsi volt a másikra. Az Éjjeli menedékhelyben, amikor nem volt színpadon, a kutricát formázó díszlet mögül figyelte az előadást. Ha megveregette a vállad, érezted, hogy jó úton vagy a szerepeddel. Furcsa érzés, hogy egy díj viseli a nevét. A Jászai Mari-díj egészen más, tudjuk, hogy élt egy Jászai Mari színművészünk valamikor. Nekem még mindig olyan, mintha Attila itt lenne velünk.”

Életút:
A főiskolai évek idején a Katona József Színházban játszott.
1994–2001 Új színház
2001– Radnóti Miklós Színház


Játszott többek között Tennessee Williams Vágyvillamos, Lars von Trier A Főfőnök, Goldoni: A szégyentelenek, vagy éppen Shakespeare Othello című darabjában. Filmek: Hídember, A halál kilovagolt Perzsiából, Berosált a rezesbanda, Kossuthkifli, Hacktion.

 

süti beállítások módosítása