Húsz ország hétszáz táncosa lép fel a Nemzetközi Folklórfesztiválon

Európa legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja kezdődik szombattól: húsz ország hétszáz táncosának nemzeti produkcióit láthatja a közönség a jövő vasárnapig tartó 23. Nemzetközi Folklórfesztivál keretében.

 

Dobos Ágnes sajtóreferens az MTI-nek elmondta, hogy a fesztivál kiemelt helyszíne és szakmai központja Százhalombatta, főbb eseményeinek helyszíne Százhalombatta, Ráckeve, Tököl és Dunavarsány.


A Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetségének (CIOFF) védjegyével büszkélkedő rendezvény munkatársa emlékeztetett rá: a programok az élő népművészet - a néptánc, népzene, népi játékok, népi kézművesség - elemeit vonultatják fel, de a társművészetek, így a képzőművészet, a színházi előadások és a koncertek is fontos szerepet kapnak. A nemzetek képviselői tradicionális táncaik mellett hagyományaikat is bemutatják, gyakran bevonva a közönséget.

 

summerfest szazhalombatta


A fesztiválra látogatók betekintést nyerhetnek Magyarország mellett Argentína, Ciprus, Costa Rica, Egyiptom, Franciaország, Kolumbia, Mexikó, Olaszország, Oroszország, Dagesztán, Palesztina, Peru, Spanyolország, Szenegál, Szerbia, Thaiföld, Törökország, Uruguay, Üzbegisztán kultúrájába.
A rendezvény egyik sajátossága, hogy a külföldi táncosok százhalombattai családoknál laknak, s ez a hagyomány már fontos részévé vált az eseménynek az évek során.


Dobos Ágnes elmondta, hogy az elmúlt 22 évben mintegy 450 ezer néző és 102 ország vett részt a rendezvényen. Az idei programot ismertetve közölte: Magyarország szombati bemutatkozását követően vasárnap délután látványos felvonulással indul Százhalombattán a programsorozat, amikor a népviseletbe öltözött fellépők zenével, tánccal hívogatják a vendégeket. "A nyitó ceremónia este hét órakor kezdődik a Szent István téren, ahol két és fél óra alatt körbeutazhatjuk a Földet" - fogalmazott a sajtóreferens.


Hétfőn este a Szent István téren a Népek Bálja vár mindenkit közös táncra, kedden egyebek mellett Pál Lajos és családja ad koncertet a Szent István templomban este. A szerda egyik fontos mozzanata, hogy fogyatékkal élők veszik birtokba a színháztermet; az Aranyszív Gálán a Barátság Kulturális Központ színháztermében a Gördülő Táncegyüttes, a Felhőjárók Drámacsoport és Jánoki Márió énekes lép fel, este pedig Berecz Andrást hallgathatja a közönség. Csütörtökön kerül sor a Summerfest egyik kiemelkedő eseményére, az ökumenikus szertartásra a Szent István templomban, amelyre a nemzetközi együttesek a legszebb egyházi, vallási énekeikkel készülnek, míg a rendezvényközpontban szeretetvendégséget tartanak, a napot a Chorus Matricanus és Szalóki Ági koncertje zárja. Pénteken a többi között a százhalombattai civilek mutatkozhatnak be.


Augusztus 20-án egyebek mellett hungaricumok utcájával, néptáncgálákkal, népzenei és más koncertekkel, családi programokkal, népművészeti vásárral, utcabállal várják a vendégeket Százhalombattán.


A sajtóreferens a további programelemeket sorolva elmondta: a közönséget Summerfest sokadalom, fesztiválklub és folkkocsma is várja, de esküvői népviseletek bemutatóját és csipkekiállítást is láthatnak, Ki játszik ilyet? címmel pedig nemzetközi gyermekjátszó szórakoztatja a kisebbeket.
A fesztivál vasárnap este mintegy háromórás gálával búcsúzik mindenkitől Százhalombattán a Szent István téren.


Dobos Ágnes kiemelte: a társhelyszínek közül Ráckevén táncpanorámás esték, képzőművészeti programok, lampionos csónakfelvonulás és augusztus 20-i gálaműsor színesíti a kulturális kínálatot, míg az idén második alkalommal csatlakozó Dunavarsányba öt nemzet folklórcsoportjai látogatnak el. Tökölön a fő programokat - a néptáncot és a népzenét - kiállítások, színházi előadások, dzsessz-, világzenei és komolyzenei koncertek, valamint színházi, utcaszínházi előadások teszik színesebbé.


A fesztiválról részletes információ www.summerfestbatta.hu oldalon található.

 

MTI

 

süti beállítások módosítása