Voith Ági: "Zsótér teljes mértékben megújított"

Voith Ági úgy érzi, új korszak kezdetét jelentheti a pályáján, hogy Miskolcon Edward Albee Mindent a kertbe! című darabjában kapott egy szerepet Zsótér Sándor rendezésében. Balogh Gyula kérdezte. Lapszemle.

A Népszava interjújából:

 

A kérdésre, meglepte-e, amikor Zsótér Sándor felhívta és egy szerepet ajánlott a miskolci rendezésében, a színésznő úgy felelt: „Nagyon meglepődtem, de nagyon meg is örültem, mert a Zsótért nagyon régen ismerem. (...) Azonnal igent mondtam. (...) Zsótér engem teljes mértékben megújított, mert képes energiákat adni amellett, hogy nagyszerű színházi ember és rendező. Elementárisan tud dolgozni. Azonnal értettem, mit szeretne, rögtön egy húron tudtunk pendülni. Nagyon szereti a színészeit és mindenkiből ki szeretné hozni a maximumot. A színész pedig, mivel érzékeny lélek, ezt megérzi és elkezd teljesíteni. Szeretnék vele sokat dolgozni még. Képzelje, én most úgy érzem magam, mint amikor elindultam a pályán. Ugyanazt az energiát, hozzáállást érzem, mint amikor az első nagy szerepemre készültem a József Attila Színházban, A kaktusz virágában”.

 

voithagi

 

Voith Ági Mrs. Tooth-t (Zsótér névváltozata) játssza az Edward Albee-darabban. Ennek kapcsán elmondta: „Sándor először sátánként jellemezte, aztán ebből a sarkos megállapításból egy kicsit leadott. Abban maradtunk a végén, hogy Mrs. Tooth egy üzletasszony. Abban egyetértettünk, hogy az érzelmeket le kell faragnom. Hála istennek még játsszuk tovább szeptembertől Budapesten az Átriumban. Azt hiszem, evvel az asszonnyal nagyon sok minden történt, nagyon sok mindent megélt. Az élet ilyenné tette. Számomra nem egy különösen gonosz ember. (...) Mindenkit megőrjít a pénz. Ez ilyen egyszerű. A darab a pénzről és a kuplerájról szól. És ez a téma sajnos valóban nagyon is aktuális” – fejtette ki a művésznő.

 

Annak kapcsán, hogy sokáig A jamaicai trombitás című dallal azonosították, azt nyilatkozta: „A jamaicai trombitásra én büszke vagyok, hiszen elmondhatom, hogy színésznő létemre van egy dalom. Ötven éve éneklem. Nálunk divat a beskatulyázás. De ennek dacára én ezt vállalom, de azt is, hogy maximálisan drámai színésznőnek tartom magam. Lehet, hogy ezt sokan nem tudják rólam. Én pontosan tudom, hogy bennem milyen erők vannak. Én ezt dédelgetem magamban. Beskatulyáztak és kész, de nem szeretnék ebben a skatulyában benne maradni. (...) Én több telefonhívást is elbírnék. Az idő kerekét nem lehet visszapörgetni. Mai fejjel sok mindent másként csinálnék. De nem mondom meg, hogy mit” – mondta Voith Ági, aki a jövő évadban a Nemzetiben is játszik majd Szilágyi Andor Tóth Ilonka című darabjában, amely az 56-os forradalommal foglalkozik (Vidnyánszky Attila lesz a rendező).

 

A teljes interjút a Népszavában olvashatják.

 

 

 

süti beállítások módosítása