Több millió dollárból újítják fel a Sydney Operaházat

Több millió dolláros átfogó felújítást végeznek 2017-től a Sydney Operaházon, amelynek keretében javítják az intézmény sokak által bírált rossz akusztikáját is.

    

Az ausztrál kormány 247 millió ausztrál dollárt költ az 1973-ban megnyílt intézmény felújításai munkálataira, amelyek 2017-től hat éven át több szakaszban folynak. 
    

A Sydney Operaház a modern Ausztrália szimbóluma, amelyet 2007-ben az ENSZ Nevelésügy, Tudományos és Kulturális Szervezet (UNESCO) a világörökség részévé nyilvánított. Az épületet mintegy 8,2 millió látogató keresi fel évente. 


Sydney Opera House

 

Az intézmény 2019-ben 18 hónapra be is zár. A felújítás során az épület új bejáratot kap, és az opera és koncertterem akusztikáját is feljavítják: új plafont építenek akusztikai deflektorokkal a hang jobb terjedése érdekében - jelentette be csütörtökön Troy Grant, Új-Dél-Wales szövetségi állam miniszterelnök-helyettese. 
    

A Sydney Szimfonikus Zenekar 1999-ben bojkottal fenyegette meg az intézményt, mondván a 2600 férőhelyes koncertteremben elnyelődnek a hangok, és az előadások energiája nem érvényesül. John Malkovich amerikai színész 2014-ben egy repülőgéphangár akusztikájához hasonlította a Sydney Operaházat.

    

A koncertterem életében először fogja teljesíteni ezen csodálatos épület eredeti megálmodóinak valódi törekvéseit, aminek a közönség lesz a valódi győztese - közölte Rory Jeffes, a Sydneyi Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója.  
   

A felújítási költségek háromnegyedét fordítják az akusztika javítására, amellyel a müncheni Müller-BBM mérnöki irodát bízták meg.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása