Jogutódlással megszűnik a Balassi Intézet

Augusztus 31-ével jogutódlással megszűnik a Balassi Intézet - az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg.

 

A kulturális és tudománydiplomáciai feladatok ellátásáról szóló kormányrendelet szerint a Balassi Intézet jogutódja szeptember 1-jétől - a rendeletben meghatározott kivétellel - a Külgazdasági és Külügyminisztérium.


A rendelet szerint a külgazdasági és külügyminiszter és a kultúráért felelős miniszter a kulturális diplomácia stratégiai irányainak meghatározása, hatékonyságának növelése érdekében tizenegy tagú miniszteri konzultatív testületet működtet. A testület javaslatot tesz a magyar kultúra külföldi terjesztésének irányaira, eszközrendszerének fejlesztésére hosszabb időszakra meghatározandó feladataira.

 

balassi

Fotó: hir.ma


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július 6-án a külföldi magyar intézetek igazgatóinak találkozóján a háttérintézményi rendszer átalakításáról szólva elmondta: a Balassi Intézet a Külgazdasági és Külügyminisztérium részeként, a kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkárság felügyelete alatt folytatja munkáját, létszámcsökkentés nem várható.


Június 13-án a Magyar Közlönyben jelent meg a kormány határozata a központi hivatalok és minisztériumi háttérintézmények átalakításáról, amely több mint ötven szervezetet érint, és ekkor vált nyilvánossá az is, hogy a KKM-be olvad a Balassi Intézet.


A kedden megjelent kormányrendelet értelmében a kormány a "hungarológiai, magyarságismereti és magyar nyelvi képzések és kutatások támogatására, fejlesztésük ösztönzésére", eredményeik minél szélesebb körű megismertetéséért, valamint a kulturális diplomáciai célok támogatásáért megalapítja a Balassi Bálint-ösztöndíjprogramot.


Az ösztöndíjprogram keretében Márton Áron-ösztöndíj adományozható a magyarságismereti, hungarológus, műfordító képzések és kutatások támogatására, valamint határon túli magyar nyelvű előkészítő képzésben részt vevő külföldi és határon túli állampolgároknak, továbbá a határon túli magyaroknak felajánlott képzési és kutatási lehetőségek keretében ösztöndíjban részesülő külföldi és határon túli hallgatóknak, oktatóknak és kutatóknak.


Klebelsberg Kunó-ösztöndíj adományozható a magyar nyelv és kultúra külföldi írott és tárgyi emlékeinek tanulmányozását célzó feladatok, a külföldi magyar intézetekben folyó kulturális diplomáciai és szakmai munka sikeres megvalósításának, a bölcsészet- és társadalomtudományi szakemberek, kutatók, oktatók külföldi könyvtári, kézirattári, múzeumi és levéltári kutatásainak, feltárási és forráskiadási munkáinak, valamint kulturális és tudományos célú, külföldi szakmai tanulmányútjainak támogatásáért azoknak, akiknek mesterképzésben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény vonatkozó bekezdése alapján azzal egyenértékű egyetemi képzésben szerzett oklevelük van.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása