A Dürerben lesz az új cirkuszközpont?

A Fővárosi Nagycirkusz új, 1500 nézőt befogadó központja hosszas szakmai előkészítés után, mintegy 20 milliárd forintból valósulhat meg - írja a Magyar Idők.

 

"Nincs semmilyen időbeli kényszer a Fővárosi Nagycirkusz költözésére" – nyilatkozta a portálnak Fekete Péter igazgató. A nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért is felelős miniszteri biztos szerint először az új központnak kell felépülnie, csak utána lehet szó a költözésről.

 

Az új központban 1500 férőhelyes nézőtérrel számolnak. Ami a tervezést illeti, az új épületnek például négy méterrel magasabbnak kell lennie, és süllyeszthető színpaddal kell rendelkeznie. Az elképzelések szerint egy helyen lenne a klasszikus és a kortárs cirkusz, a múzeum, az artistaképző és az összes kiszolgálóegység. Ami az új épületek és a költözés költségét illeti, a miniszteri biztos szerint megközelítheti az új Nemzeti Színházét, 18-20 milliárd forintot.

 

durer

Fotó: egykor.hu

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint a projekt előkészítés alatt áll, a konkrét helyszínről még nem döntöttek. Az új cirkuszközpont kapcsán a 2016-os és 2017-es költségvetésben egyaránt 3,5-3,5 milliárd forint szerepel, de a beruházás teljes költségigénye csak a pontos helyszín kiválasztása után tervezhető meg.


A Magyar Idők információi szerint továbbra is az a legvalószínűbb, hogy az Ajtósi Dürer sorra, az MSZMP régi épületeinek helyére kerülhet az új cirkuszközpont. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a terület magántulajdonban van, egy izraeli befektető szállodát álmodott ide, de ebből végül nem lett semmi. Az egykori pártfőiskola épületeiben a Dürer-kert és a Dürer Rendezvényház található, ahol folyamatosak a koncertek és egyéb kulturális programok.

 

A Magyar Közlöny szerdai számában közzétett kormányhatározat szerint a nemzeti fejlesztési minisztert és az emberi erőforrások miniszterét bízta meg a kabinet azzal, hogy készítsenek előterjesztést a Fővárosi Nagycirkusz költözéséről. Az előterjesztés elkészítésének határideje szeptember 30. A 2017-es költségvetési törvényben az Emberi Erőforrások Minisztériumának fejezetébe tartozó nagyberuházások közül a Fővárosi Nagycirkusz elhelyezésére és kialakítására 3,5 milliárd forintot különítettek el.

 

Forrás: Magyar Idők, MTI

 

 

süti beállítások módosítása