"Don't let that happen" - Mihail Barisnyikov videón üzent Amerikának

Mihail Barisnyikov orosz származású amerikai táncművész és filmszínész "totális hatalomra törekvő veszélyes opportunistának" nevezte Donald Trumpot, hozzátéve, hogy a republikánusok elnökjelöltjének beszédei a Szovjetunióban töltött éveit idézik fel benne.

    mihailb

 

A balettszínpad 68 éves cárja, aki 1974-ben emigrált az Egyesült Államokba, egy szerdán közzétett videoüzenetben beszélt Trumpról és arról, hogy Hillary Clintont támogatja az amerikai elnökségért folytatott küzdelemben. A világhírű művész korábban soha nem foglalt állást valamely politikai jelölt mellett.
    

"Amerikai állampolgárként most hallok először olyan retorikát, amely a Szovjetunióban töltött ifjúságomat idézi fel bennem, ahol bűncselekménynek számított és még ma is annak számít másnak lenni" - fogalmazott Barisnyikov, aki annak idején a Kirov Balett szólistájaként klasszikus szerepek sorában mutatta meg virtuozitását, és húszas éveinek elejére a világ egyik legismertebb táncosa lett, ám az otthoni légkör egyre fojtogatóbbá vált az alkotói szabadságra és új élményekre vágyó művész számára.


    

"Higgyék el nekem, mert tudom, miről beszélek. Hozzám hasonlóan több százezer ember menekült el olyan országokból, amelyeket a Donald Trump-féle veszélyes, ellentmondást nem tűrő opportunisták irányítanak" - hangsúlyozta Barisnyikov. Az #ITrustHer című videó a Clintont támogató művészek Humanity for Hillary elnevezésű közösségimédia-kampánya számára készült.
    

Barisnyikov az American Ballet Theatre (ABT) művészeti vezetője is volt és részt vett a White Oak Dance Project létrehozásában. Nemcsak kitűnő táncos, hanem tehetséges és elismert színész is. 1978-ban Oscar-díjra jelölték a Fordulópont című filmért. A magyar tévénézők számára elsősorban a népszerű Szex és New York sorozat orosz szobrászaként, Sarah Jessica Parker partnereként lehet ismert.

 

Forrás: MTI/Reuters, Youtube

 

 

süti beállítások módosítása