A Szabadság Napjai Zsámbékon - Vendégjátékokkal is vár az ingyenes programsorozat

A Katona József Színház, a Nemzeti Színház és a beregszászi teátrum vendégjátékaival, mozizással, az alkotókkal való beszélgetésekkel várja a közönséget az 1956-os emlékévhez kapcsolódó, ingyenes évadzáró fesztiválján szombaton és vasárnap a Zsámbéki Színházi Bázis.

 

Az egykori rakétabázis szombaton számos vetítésnek ad otthont: a közönség megtekintheti többek között Vidnyánszky Attila Liberté '56, Koltai Róbert Világszám, Páskándiné Sebők Anna Erdély 56 és Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv Mansfeld Péter emlékére című alkotásait, valamint egy animációsfilm-válogatást is.


Szombat este a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház vendégszerepel: Zelei Miklós Zoltán újratemetve című darabja Vidnyánszky Attila rendezésében lesz látható.


"Rómeó és Júlia a vasfüggöny két oldalán: egy beteljesületlen, tragikus szerelem groteszk története két felvonásban a Szovjetunió nyugati határán a II. világháború végén és a birodalom fennállásának utolsó nagy telén; majd felbomlása után, midőn Kelet vasfüggönyéből Nyugat aranyfüggönye lesz" - áll a színmű ajánlójában.


Vasárnap Árkosi Árpád színrevitelében találkozhat a közönség Kányádi Sándor Kétszemélyes tragédia című darabjával, amely egy gyermeket váró párról szól, akik nem tudnak elaludni, mert félnek, hogy lehallgatják őket.


A Katona József Színház Ménes Attila Bihari című színművét mutatja be Zsámbékon. A Máté Gábor által rendezett produkció azt kutatja, hogy miként élhet együtt a társadalom az ügynökakták feltáratlanságával.


Az 1956-os forradalom után kivégzett ifjú költő, Gérecz Attila műveiből A szökés címmel készült monodráma, melyet Orosz Ákos előadásában, Csuja László rendezésében láthat vasárnap a Zsámbéki Színházi Bázis közönsége.

 

zsambek

 


ITT A RÉSZLETES PROGRAM!:


Augusztus 27, szombat

FILM

10.00-12.00 │Vidnyánszky Attila: Liberté '56
13.00-15.00 │Koltai Róbert: Világszám
15.00-17.30 │Páskándiné Sebők Anna: Erdély 56 
18.00-20.00 │Animációs film-válogatás - moderátor: Palotai János
Szilágyi Varga Zoltán: Jegyzőkönyv Mansfeld Péter emlékére 
Rófusz Ferenc: Holtpont 
Cakó Ferenc: Arc 
Cakó Ferenc: Vízió 
Kiss Iván: Töredékek 1956 
Orosz István: Sakk 
Bogdán Zoltán: Edward 
Pálfi Zsolt: Jelek 

A vetítés után vendégeink az alkotók: Palotai János filmesztéta, Páskándiné Sebők Anna író, filmrendező, Koltai Róbert színművész

 

zelei

 

SZÍNHÁZ

 

20.30 │ Zelei Miklós: Zoltán újratemetve

Romeo és Júlia a vasfüggöny két oldalán: egy beteljesületlen, tragikus szerelem groteszk története két felvonásban a Szovjetunió nyugati határán a II. világháború végén és a birodalom fennállásának utolsó nagy telén; majd felbomlása után, midőn Kelet vasfüggönyéből Nyugat aranyfüggönye lesz.
Zelei egzisztencializmusa – „Azért vagyunk a világon, hogy otthon is idegenben legyünk benne.” – a humanizmust ébreszti föl bennünk. Ennek köszönhetően a darab a sajátosan magyar problémát az emberi egyetemesség világába emeli. Az előadás különlegessége és egyben hitelének záloga, hogy olyan társulat előadásában látható, amelynek tagjai a darabbeli határhelyzetet mindennapjaik részeként élik meg.

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház vendégjátéka
Rendező: Vidnyánszky Attila

 

Augusztus 28, vasárnap

 

15.00 │Kányádi Sándor: Kétszemélyes tragédia

„a ló s az eb beledöglenék, az ember beleszokik” – hangzik el a szállóigeszerű lét-lelet Kányádi Sándor darabjában. A Kétszemélyes tragédia egy gyermeket váró párról szól, akik nem tudnak elaludni, mert félnek, hogy lehallgatják őket. A gyanús eszközt, a telefont bebugyolálják, ablakon kívülre rekesztik, saját hangjukat a magnó Bartók-zenéjével próbálják elnyomni… „Kányádi látomása az ember hatalmi tönkretételének, lét- és identitásvesztésének állandóan fenyegető veszélyéről szól különleges művészi erővel.” (Pécsi Györgyi)

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházzal közös produkció
Rendező: Árkosi Árpád

 

bihari

 

19.30 │Ménes Attila: Bihari

„A rendszerváltás óta eltelt negyedszázad egyik legnagyobb gyalázata az ügynökakták feltáratlansága, s ez a politikai elitek szégyene, botránya. Lehetséges-e életben maradni ekkora dózisú méreggel a szervezetben? Olyan betegsége ez a társadalomnak, amibe sok érintett belehalt már, mások viszont köszönik, jól vannak, pompásan érzik magukat...
Ahol a regnáló hatalom el tudja hitetni magáról, hogy örök és mindenható, ott az állam, mint gátlástalan ragadozó, zsákmányként, tehetetlen prédaként tekint az egyénre, akivel bármit megtehet. És nincs kibúvó, nincs pardon, nincs hely, ahova elbújhatnánk a karmai elől.”

A Katona József színház vendégjátéka
Rendező: Máté Gábor

 

szokes

 

21.30 │A szökés (monodráma Gérecz Attila művei alapján)

Gérecz Attilát huszonegy évesen politikai okok miatt börtönbe zárták. 1954 nyarán átúszta a Dunát, és hazaszökött a szerelméhez. A szökését egy elbeszélő költeményben dokumentálta, ami a monodráma gerincét adja. Az előadás által közelebb kerülhetünk egy olyan pesti srác lélekrajzához, akit a hatalom nem tudott megtörni.

Előadja: Orosz Ákos
Rendező: Csuja László

A korszakot megidéző büfével, szombaton meleg ebéddel várjuk vendégeinket.

 

 

süti beállítások módosítása