Kurtág-, Ligeti- és Haydn-művek a Pannonhalmi Művészeti Fesztiválon

A születésnapos Kurtág György, Joseph Haydn és Ligeti György művei mellett a kortárs vokális amerikai komolyzene alkotásai is felcsendülnek a pénteken kezdődő és vasárnapig tartó Arcus Temporum XII. Pannonhalmi Művészeti Fesztiválon, amelynek programját számos kiállítás és vezetett program is színesíti.

    doublepoints verdi

 

A fesztivál műsorán a kilencvenedik születésnapját ünneplő Kurtág György, a kilencven éve született Morton Feldman, a nyolcvanéves Steve Reich, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Ligeti György, valamint Olivier Messiaen, David Lang és Joseph Haydn művei egyaránt elhangzanak, így a program időben egymástól távoli, szellemiségükben mégis párbeszédképes zeneművekkel igyekszik hidakat képezni korszakok és emberek között - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
    

A hat nagy koncertnek ismét a főapátság reprezentatív kulturális terei adnak helyet: a nyitókoncerten Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma a felújított bazilikában szólal meg és ugyanott lesz hallható a fesztivál zárónapján Ligeti György tizenhat szólamú kórusra írt, Lux Aeterna című darabja, amely a szerzetesközösség hagyományos gregorián napközi imaóráját követően csendül fel. 
    

A bazilika mellett koncerthelyszínként jelenik meg a Boldogasszony-kápolna, a Szent Márton-év keretében kialakított multifunkcionális koncertterem is, valamint a koncertsorozat kiegészül egy éjszakai előadással, amelynek keretében Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla keresi közös improvizációban az utakat a régi és az új mesterek művei között.
    

Idén a vendéglátó bencés közösség a zene befogadásán túl saját labirintusába is invitálja az érdeklődőket, akik követhetik Szent Márton nyomát a monostorban, elmélyedhetnek a pannonhalmi bazilika középkori és posztmodern szimbólumrendszerében, vagy részt vehetnek a bencés szerzetesi közösség liturgikus alkalmain is.

süti beállítások módosítása