Színház a színházban mottóval hirdeti meg új évadát az egri társulat

Színház a színházban mottóval, a Hamlet, a Black comedy és a La Mancha lovagja című darabok jelentette pillérekre építkezve hirdette meg a 2016/2017-es évadát az egri Gárdonyi Géza Színház.

 

Blaskó Balázs színházigazgató a társulat keddi évadnyitó ülésén arról beszélt, hogy a műsorterv "picit emlékező" is: az új évad ugyanis egyben az újjáalakult Gárdonyi Géza Színház 30. szezonja.

 

Blasko Balazs


Kifejtette: rokonságot akar tartani az alapító igazgató Gali László és az őt követő Beke Sándor szellemiségével, az általuk fémjelzett nemzeti karakterű színházi eszménnyel.


A nagyszínpadon október 7-én tartják az első bemutatót: a Hamletet Blaskó Balázs állítja színpadra. Ezt követi a Lili bárónő című operett október 28-án Dávid Zsuzsa rendezésében. A Black comedy című vígjátékot Kiss József rendezi, majd - immár január második felében - a Legyetek jók, ha tudtok című darabot mutatja be a társulat, a Luigi Magni és Bernardino Zapponi filmje alapján készült színművet Moravetz Levente viszi színre.

 

sokan2


Bemutatják az Anna Karenina alapján készült táncjátékot is, melynek koreográfus-rendezője Velekei László. Március 17-én lesz látható az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója: a La Mancha lovagját szintén a direktor rendezi.


A gyerekeknek szánt előadás lesz Az ördög három aranyhajszála és a Tündér Míra; mindkét darab Baráth Zoltán rendezésében lesz látható.
A stúdiószínpadon mutatják be Kocsis István Tárlat az utcán című drámáját Beke Sándor rendezésében. Ugyanitt játsszák majd a Kamaszok című táncjátékot Grecsó Zoltán koreográfiájában.


Műsoron marad a Charlie nénje című zenés vígjáték, a Vendégség, valamint a Görgey című dráma.

 

A tavaly néhány szerepben már látott Nagy Szilvia, Nagy Lóránt és Török Tamás, valamint négy új táncművész: Szeles Viktória, Sánta Eszter, Varga Kristóf és a finn Joni Österlund szerződött idén a társulathoz.

 

Topi Balazs


Blaskó Balázs kitért arra is, hogy a teátrum szeptember 21. és 25. között rendezi meg az V. Stúdiószínházi Táncfesztivált. A programsorozat célja, hogy bemutassa a közönségnek a hazai táncpaletta aktuális alkotásait. Az öt nap alatt tíz produkciót láthatnak majd az érdeklődők.


Az elmúlt évadról Blaskó Balázs egyebek mellett elmondta: a társulat 308 előadást tartott, ebből 22 volt tájelőadás. Összesen 13 ezer 640 bérletes néző látta az előadásokat. Az egri látogatottság 98,8 százalékos volt, ami 85 ezer 700 nézőt jelentett, a tájelőadásokat pedig további 11 ezer ember látta. Ez összesen 96 ezer 700 nézőt jelent.

 

Uj tancosok


Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) egyebek mellett arról beszélt: fontos, hogy a település gazdasága tovább erősödjön és ne "csontosodjon be" a hagyományok tiszteletébe, a "barokk város" és a "műemlékváros" jellegbe, a történelmi borvidéki szerepbe. El kell kerülni, hogy Eger egyfajta skanzenné váljon - tette hozzá. Azt mondta: a fejlődést - ide értve a kultúrát is - a település saját bevételei biztosíthatják. Emlékeztetett: zajlik a város kulturális életét közép-, illetve hosszabb távon is meghatározó stratégiai előkészítő munka.

 

 

 

süti beállítások módosítása