Spanyol táncosnő csatlakozik a Győri Baletthez

Az újragondolt Rómeó és Júliát, a felújított Vaskakas című darabot és a Diótörőt mutatja be a Győri Balett társulata a 2016/2017-es évadban a megyeszékhelyen, emellett többször lépnek fel külföldön és más hazai városokban is - mondta a társulat vezetője az évadnyitó társulati ülést követően az MTI-nek.

 

Kiss János részletezte: Prokofjev zenéjével és Vámos György koreográfiájával állítják színpadra Shakespeare Rómeó és Júlia című darabját. Az örök történetet újragondolt változatban mutatják be október 8-án, korban a 20. század elejére áthelyezve, két maffiacsalád ellentéteit ábrázolva. Vámos György koreografálta korábban a Győri Balett Szentivánéji álom és a Carmina Burana című előadásait is. 


December 10-én mutatják be az Audi Arénában Csajkovszkij Diótörő című darabját, tavasszal pedig a felújított Vaskakas című darabot. Ez utóbbi a győri Vaskakas-legendával ismerteti meg a nézőket. A legenda szerint a Dunakapu térre 1594-ben állítottak egy vaskakast a törökök, amikor elfoglalták a várost. Négy évvel később az segített a visszafoglalásban. 

 

 gyori balett

Fotó: gyoribalett.hu


Műsoron marad az idei évadban a Ne bánts!, a Carmina Burana és a Bolero című darabok, a gyermekdarabok közül pedig a Szegény Dzsoni és Árnika címűt láthatja majd a közönség. 

 

Kiss János elmondta, hogy szeptember 2-án és 3-án a berlini Admiral Palace-ban lépnek fel elsőkét külföldön, Vladimir Malakov meghívására, ahol a Moszkvai Nagyszínház, a szentpétervári Mariinszkij Színház, a Miami Balett és a Tokio Balett társulatai mellett lépnek színpadra. Ezen kívül Németországban másutt, Olaszországban és Oroszországban is fellépnek majd az idei évadban. Itthon szeptember 24-én a X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóra utaznak, de többször fellépnek a fővárosban is.

 

Kiss János beszélt arról is, hogy Velekei László művészeti vezető készít egy koreográfiát a Miskolci Balett és a GG Tánc Eger számára, emellett készülnek a jövő évi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra is, amelynek a megnyitóján szerepelnek majd. 

 

A Győri Balett társulatának egy új tagja lesz idén, Laura Fernandez spanyol táncművész - közölte a győri társulatot 25. éve irányító Kiss János.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása