Ladik Katalin is megkapja a Lennon Ono-békedíjat

Ladik Katalin színésznő és performanszművész is átveheti Yoko Onótól a John Lennonról elnevezett díjat.

A magyar művész olyan nevek mellett veheti át a nemzetközi elsimerést, mint Aj Vej-vej kínai aktivista művész, Anish Kapoor brit-indiai és Olafur Eliasson dán-izlandi képzőművész.

 

Ladik


Ladik Katalin a hatvanas-hetvenes évek kelet-európai neoavantgárdjának meghatározó alakja, performer, színésznő, költő, író, képzőművész. Főleg színházi előadásairól, performanszairól, hangköltészeti műveiről ismerték meg. Feminista megközelítése új és nagy jelentőségű volt a térségben. Az úgynevezett írott költeményekkel párhuzamosan hangkölteményeket és vizuális verseket is alkot, előadóművész, kísérleti zeneművek és hangjátékok alkotója és vokális előadója, képzőművész, továbbá a happening, Mail Art, akció műfajában is tevékeny .


A díjakat Reykjavíkban adják át október 9-én, John Lennon születésnapján. Yoko Ono, Lennon özvegye 2002-ben, Lennon születésének évfordulójára alapította a békedíjat, amelyet elsősorban konfliktusövezetben élő művészeknek ítélnek oda. Korábban olyan szervezetek is megkapták az elismerést, mint az Orvosok Határok Nélkül vagy az Alkotmányos Jogok Központja, de kitüntették vele a Pussy Riot nevű orosz punkbandát is

 

fidelio.hu

 

 

süti beállítások módosítása