"Kilépünk a megszokott szerepeinkből" - Szombaton újra Örkény kert!

Egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti szombaton az új évadot a Madách téren az Örkény Színház.

A teátrum szándéka, hogy felhívják a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek hangulatára és fontosságára, hogy ébren tartsák az erzsébetvárosi és általában a budapesti polgárok érdeklődését a kerület magas igényű kulturális hagyományai iránt.

 

orkeny kert 2

Fotó: Szöllősi Mátyás

 

Felidézik a Madách tér múltját és felhívják a környék lakóinak figyelmét arra, hogy mennyi lehetőség rejlik a jövőjében. A rendezvényen tájékoztatják a nézőket az Örkény Színház munkájáról, jövő évadának részleteiről.

 

A színház ígérete szerint a programok összeválogatásánál minden korosztály igényeit figyelembe vették, hogy teljes családok élvezhessék ezt a napot.

 

A programsorozat reggel 9-kor kezdődik Lovász Andi jógaórájával. 10.15-től Kerekítő Mondókás Mókát tart 0-3 éves korig J. Kovács Judit. 11 órától Salamon Bea és a Méta szórakoztatja a közönséget. Lesz játszóház és Tintaló cirkusz, a Magvető pedig gyerekprogramot tart Szabó T. Anna vezetésével.

 

13 órától Csuja Imre adja elő a nagyszínpadon Babits Jónás könyve c. művét, majd a társulat kortárs verseket olvas fel. Este koncertek, zzenés műsorok zárják a hatodik Örkény kertet.

 

"Álmodoztam arról, hogy megérkezem a Madách térre, és egyik napról a másikra park van itt az autóparkoló helyén. Egyébként Gábor Miklós Tollal című könyvében írja, hogy a Madách Kamara öltözője ablakában áll, valamikor a hatvanas években, és néz egy csenevész fát a Madách téren. Tehát volt itt valaha fa... Elkezdtünk ez ügyben mozgolódni, megszerveztük az első Örkény kertet, leterítettük fűvel a teret, építettünk két színpadot, és elhívtuk azokat a művészeket, akiket szeretünk. A cél azóta is az, hogy családi program legyen, ahol az irodalom,a népzene, a klasszikus zene együtt jelenik meg a könnyebb műfajokkal, és az utóbbit leginkább mi magunk szolgáltatjuk, kilépve a megszokott szerepeinkből" - fogalmazott az esemény kapcsán Mácsai Pál igazgató.

 

orkeny kert

Fotó: Dohy Balázs (IRAM Kaptár)

 

A részletes program:


● 9.00-10.00, Madách tér
JÓGA A FÜVÖN LOVÁSZ ANDIVAL


● 10.15-10.45, Madách tér
KEREKÍTŐ FOGLALKOZÁS
Kerekítő Mondókás Móka 0-3 éves korig. Höcögés, köcögés, kacagás a Kerekítő mondókás-kötetek nyomán, hangszerjátékkal és Kerekítő manóval. Játékvezető: J. Kovács Judit


● 11.00-11.45, Nagyszínpad
SALAMON BEA ÉS A MÉTA
Az eMeRTon díjas MÉTA népzenei együttes 1983-ban alakult Pécsett, Salamon Beáta vezetésével. Tagjai a magyar népzene elkötelezettjei, magasan képzett zenészek. Salamon Beáta és kollégái komoly oktatási és kulturális tevékenységet végeznek, határainkon átívelő gyűjtőmunkájuk ma is tart, zenei rendezőként és producerként számos hazai és külföldi produkció sikeréhez hozzájárulnak.


● 11.00-15.00, Madách tér
JÁTSZÓHÁZ A PIROS KAKAÓVAL
Készítsetek velünk az egyik sarokban kottaszárnyú madarat és családi öltöztetős vagy dalszerzős hűtőmágnest. A másik sarokban pedig a meseszőnyeg vár, ahol meséket fogunk kitalálni és eljátszani, akár beöltözve is. Lehetsz néző és közönség is! Ne hagyd ki a mesenyomozást sem, ahol a Madách tér egy rég elfeledett titkára derül fény. Várunk Benneteket bátor szívű, gyors lábú kutatók, hősök, királylányok, királyfik és nyomozók!


● 11.00-15.00, Előcsarnok
TINTALÓ CIRKUSZ
A Tintaló Cirkusz egy szokatlanul kicsi cirkusz, ahol 20-25 gyermek számára van férőhely. És csak gyerekek számára! Ide a szülők nem léphetnek be! Ők csak a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhatnak, miközben a kicsik közvetlen közelről láthatják a mechanikus bábok 25 perces műsorát. Az aprócska porondon fából faragott elefánt, bohócok, légtornász, egyensúlyozó-művész ejti ámulatba a nagyérdeműt. Az előadás naponta többször is megtekinthető!


● 12.00-12.45, Örkény Színház színpada
MAGVETŐ GYEREKPROGRAMJA SZABÓ T: ANNA VEZETÉSÉVEL
Versek kertben és keretben
Gyerekversek: A gyerekvers a magyar költészet egyik legelevenebb-legeredetibb műfaja, melyben költőink mind a képalkotás, mind a vers zeneisége terén elmehetnek a határokig, új színekkel és hangokkal kísérletezhetnek. Közben azzal is tisztában kell lenniük, hogy a legkritikusabb közönségnek írják műveiket. Az Örkény színpadán Magvető Kiadó szerzőinek gyerekverseit mondják a színészek, a matiné házigazdája pedig Szabó T. Anna lesz.

 

orkeny kert 3


● 13.00-13.30, Örkény Színház színpada
BABITS MIHÁLY: JÓNÁS KÖNYVE
előadja: Csuja Imre
Babits Mihály a Jónás könyvében fogalmazza meg a szellem emberének kötelességét a "világ hatalmai" ellenében, a kiállás feltétlen parancsát az európai kultúra és humánum mellett, az erőszak és a bosszú elvetését.
Az önironikusan megrajzolt Jónás dühödt prófétálásán kívül a világban szükség van a megbocsátó Isten kegyelmére is: ez Babits szellemi végrendelete a világégés előtt álló Európa és Magyarország számára.


● 13.30-15.00, Stúdió, Asbóth u. 22.
KORTÁRS VERS CSAK NEKED
Színészeink a Kert alkalmával szokás szerint verset mondanak bérletvásárlóinknak, egy néző-egy színész, valahol egy csendes sarokban. Idén kortárs költők verseit olvassák fel, beharangozva az „Élő költők társasága” nevű sorozatunkat – amelyről lejjebb olvashat.

 

● 13.30-15.00, Madách tér sátor
DAL CSAK NEKED MÁTHÉ ZSOLTTAL ÉS HERCZEG TAMÁSSAL


● 15.00-15.45, Kisszínpad
HANEM zenekar koncertje
Így néz ki egy női tangózenekar Pesten, a harmadik évezred tízes éveiben: pimasz és érzelmes, fogékony a politikára és az erotikára egyaránt.
Klasszikus argentin tangóval indítanak, Piazzollát énekelnek magyarul, és egy Karády-dal rapváltozatától sem riadnak vissza. - Hallottátok már őket? - Nem. - HANEM?
A zenekar tagjai: Bíró Kriszta – ének, Murányi Márta - akkordeon, ének, Nádori Lici - zongora, ének, Rick Zsófi - hegedű, ének, Sváb Ági – nagybőgő


● 15.50-16.10, Nagyszínpad
ANGELICA LEÁNYKAR
A Magyar Örökség-díjas, Junior Prima- és Prima-díjas Angelica Leánykar ad koncertet, Gráf Zsuzsanna Liszt Ferenc-díjas, Bartók–Pásztory-díjas, Magyar Örökség- és Artisjus-díjas karnagy vezényletével, Bartók Béla születésének 135. évfordulója jegyében.


● 16.20-16.40, Örkény Színház színpada
LIGETI 100 METRONÓM - Poème symphonique
A program a BMC MAGYAR ZENEI INFORMÁCIÓS KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR együttműködésével valósul meg.
Poème Symphonique - Ligeti meghatározása szerint "zenei ceremónia" száz, különböző tempóra beállított metronómra. Mára a művet világszerte a kortárs zene egyik mérföldkövének tarják. A műben az abszurd humor és a dráma egyszerre van jelen, szerzője radikális, szavak nélküli tiltakozásnak szánta az akkori kortárs zenét meghatározó, dogmatikus ideológiák ellen. A Poème Symphonique az első mű, amelyben tiszta formában jelenik meg Ligeti egyik jellegzetessége, a mechanikus jellegű, (időnként rosszul működő) gépezetek ketyegését imitáló zene, melyet (többek között) egy kisgyermekkorban olvasott Krúdy-novella és Chaplin Modern idők című filmje ihletett. A darab 1962-ben született, először 1963-ban Hilversumban, a Gaudeamus Zenei Napok keretében hangzott el. A bemutató nem volt mentes a botránytól, a Holland Televízió a koncert előtt két nappal törölte a közvetítést, és a hangverseny helyett inkább egy focimeccset tűzött műsorára.

 

orkeny kert 4


● 16.40-17.00, Kisszínpad
LUKÁCS MIKLÓS-BALOGH KÁLMÁN CIMBALOMDUÓ
Balogh Kálmánnak és Lukács Miklósnak köszönhetően új fejezet nyílt a cimbalom történetében. Ahogy annak idején Rácz Aladár a komolyzene számára fedezte fel a hangszert, úgy Balogh Kálmán a népzenék és a népzenei alapú improvizációk, Lukács Miklós pedig a dzsessz irányába nyitotta ki a cimbalomban rejlő lehetőségeket. Kettejük duójában tehát két egészen különleges, egyedülálló tudás és játékmód összegződik és a kölcsönös inspiráció olyan energiákat szabadít fel, amivel már-már a hangszerjáték lehetőségeinek határait feszegeti a két muzsikus.


● 17.15-17.45, Nagyszínpad
SNÉTBERGER ZENEI TEHETSÉG KÖZPONT
A központ alapító-művészeti igazgatója Snétberger Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas gitárművész. 2011 óta évente 60 fiatal kap lehetőséget zenei tehetsége kibontakoztatására a Balaton-felvidéki felsőörsi központban. A hallgatók 12-22 éves nehéz sorsú fiatalok, akik zeneileg kiemelkedően tehetségesek, roma származásúak. Az oktatók elismert zenész-tanárok, a hazai jazz és klasszikus zenei élet művészei.

Az Örkény Kertben fellépnek: Farkas Zsolt (jazz zongora), Pázmándi József (gitár), Horváth László (hegedű), Tóth Ervin Márk (klarinét) és Janszó Orsolya (ének). Zongorán kísér: Csík Laura zongoraművész, a központ tanára.


● 18.00-18.45, Kisszínpad
FERENCZI GYÖRGY ÉS A RACKAJAM
A Rackajam együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a rock'n'roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban, és humorban gazdag estét. Számos ponton utal a rock'n'roll forradalom, az amerikai zenei kultúra és a zenekar elképzelésének kapcsolatára.


● 19.00-19.45, Nagyszínpad
SZAKÉRTŐK koncert
(népszámosak, helyi vállalkozás avagy ki vagyok én?)


● 20.00-20.15, Kisszínpad
KOCSIS ZOLTÁN ZONGORÁZIK, KELEMEN BARNABÁS HEGEDÜL


● 20.30-22.00, Nagyszínpad
ÖRKÉNY ESZTRÁD
Egy prózai színház kirándulása a zenés műfajokba, a klasszikus zenétől a jazz-en át a rockzenéig. Mindenki olyan számmal lép fel, amit erre az alkalomra választott.
Zenei vezető: Kákonyi Árpád

Tartós eső esetén minden program bent az Örkény Színházban, a nagyszínpadon kerül megrendezésre, kivéve Ligeti György Poeme symphonique című művét, amit a Stúdióban (Asbóth utca 22.) adunk elő. Ebben az esetben elmarad a Játszóház a Piros Kakaóval és a Tintaló Cirkusz, a többi programra az eredeti időpontban kerül sor. Beengedés, helyfoglalás érkezési sorrendben.

 

süti beállítások módosítása