Látogatható lesz a fegyház, ahol Oscar Wilde raboskodott

Egy művészeti projekt keretében nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt az az angliai fegyház, ahol egykor a homoszexualitása miatt elítélt Oscar Wilde is raboskodott.

    wilde

 

A readingi fegyházat, amely ma már a különösen fontos műemléképületek (Grade II) közé tartozik, 2013-ban záratta be a brit igazságügyi minisztérium, és az épület sorsa egészen mostanáig bizonytalan volt - írta a BBC News.
    

A nagyjából eredeti állapotába visszaállított fegyház megnyitását lehetővé tevő művészeti projektben előadók, írók, színészek és egyéb művészek vesznek részt. A közreműködők között van Ralph Fiennes és Patti Smith is. A látogatók a börtön történetével és leghíresebb lakója, Oscar Wilde életével ismerkedhetnek meg.
    

A homoszexualitása miatt elítélt Oscar Wilde 1895 és 1897 között raboskodott a börtönben. Az ott töltött évekről és a viktoriánus börtönrendszer brutalitásáról A readingi fegyház balladája című írásában számolt be.
    

Az Artangel nevű londoni művészeti szervezet kezdeményezésében a National Trust alapítvány is részt vesz, amely a látogatók szervezett körbevezetéséért lesz felelős.

   
Az érdeklődők vasárnaptól október 30-ig kereshetik fel az intézményt.

süti beállítások módosítása