Kortárs 3 - Felolvasószínházi maraton a kaposvári színházban

Kortárs 3 címmel Felolvasószínházi Maratont rendez szeptember 10-én a Csiky Gergely Színház.

A színház ajánlója a programsorozat elé:

 

A cím szinte mindent elmond: immár harmadszor ismerkedhetnek meg a kaposváriak olyan kortárs magyar színdarabokkal, amik még nem kerültek színpadra. Ez alól kivétel lesz az idén Németh Ákos Prostitúció című műve, melyet a szerző félévvel ezelőtt már színpadra állított, de így is izgalmas kihívás lesz a szöveg a két színész (Szvetnyik Kata és Kalmár Tamás) számára, akik többféle szerepet is eljátszhatnak – igaz, az alapfelállás állandó: egy prostituált és férfivendége.

 

A színházi világban jól cseng a Benedek-név, de Benedek Albert nem színészként, hanem drámaíróként akar a színpadra kerülni. Rátenyér című szatírája egy vidéki kisváros vezetőinek mulatságos kálváriáját mutatja meg csípős humorral. Érkezik a központból a szankció: a kisvárost nagyközséggé fokozzák le, ha nem tudnak elszámolni bizonyos pályázati pénzekkel. Muszáj kitalálni valamit – és a Lecső Péter által játszott polgármesternek van is egy ötlete…

 

Kelemen József rendezi Háy János Hozott lélek című drámáját, mely szinte még „meleg”: a szerző pár napja fejezte be új művét. Ezt szokása szerint egy korábbi novellájából írta át színpadra. Háy mindig az elevenünkbe talál, történeteiről ő így vall: „… azt érzed, te is ott vagy, ott van egy kicsi része a sorsodnak, a másikban meg egy nagyobbacska része, s felismered a barátaidat, a barátnőidet, a szüleidet, a gyerekeidet. Kicsit fáj ez a találkozás, mégsem tudsz szabadulni attól, hogy nézned kell. Olyan vagy, mint a kisgyerek, aki el is akarna fordulni a mesekönyv ijesztő képeitől, de rögvest visszapillant, mert nem bírja nemlátni.”

 

maraton

 

PROGRAM:

 

2016. szeptember 10.

15.00 STÚDIÓ

Németh Ákos: Prostitúció

         Rendező: Fándly Csaba

         Játsszák: Szvetnyik Kata és Kalmár Tamás

 

17.00 SZÍNPAD

Benedek Albert: Rátenyér

         Rendező: Tóth Géza

Játsszák: Lecső Péter, Varga Zsuzsa, Szőke Richárd, Mohácsi Norbert, Serf Egyed, Tóth Molnár Ildikó

 

19.00 STÚDIÓ

Háy János: Hozott lélek

         Rendező: Kelemen József

Játsszák: Hüse Csaba, Mészáros Sára, Sarkadi Kiss János (zenei közreműködő: Barabás Edit)

Mindegyik előadást beszélgetés követ. Ezen részt vesz a szerző, a rendező és a színészek. A beszélgetéseket Bérczes László vezeti.

 

21.00 SZÍNHÁZPARK

Uknow-koncert

Swing, blues, new wave pop - Pénzes Stefi (ének) és Dörnyei Szabolcs (gitár)

A Felolvasószínházi Maraton idején a Stúdió előterében Balogh Viktória „Határvonalon” című kiállítása látható.

A Felolvasószínházi Maratont a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.



süti beállítások módosítása