Nem játszhatnak külföldi szerzőktől a török állami színházak

A török színházi társaságok igazgatósága levetetett minden olyan előadást a török állami színházak repertoárjáról, melyeket nem nemzeti szerzők írtak – adta hírül az unikornis.hu.

 

Az augusztus 28-án kelt intézkedés szerint az október 4-én kezdődő színházi évadban Törökországban a nemzeti színházak csak olyan szerzők műveit játszhatják, „amelyek megszilárdítják az állam egységét és fokozzák a nemzeti érzelmeket” - fogalmazott Nejat Birecik, a török színházi társaságok igazgatóságának alelnöke.

 

Erdogan
Fotó: AFP/2016 Anadolu Agency

 

Recep Tayyip Erdoğan a júliusi puccskísérlet óta minden területen komoly tisztogatásokat hajt végre, tízezreket tett már lapátra vagy börtönzött be. Orhan Aydın, török színész a T24.com-nak úgy nyilatkozott, hogy az állami színházak új adminisztrációja több száz színészt akar eltávolítani a szervezetből, miután az intézmény alelnöke készített egy listát a „másként gondolkodókról”. Aydın hozzátette; „Ezt úgy hívják, hogy fasizmus. A művészek nem fognak meghajolni.”

 

A tisztogatás az isztambuli színházakban kezdődött. Elbocsátottak egy rendezőt, hat színészt és egy irodai alkalmazottat, azzal vádolva őket, hogy részt vettek a puccskísérletben. További 20 színészt távolítottak el arra hivatkozva, hogy a teljesítményük nem üti meg az elvárt színvonalat.

 

Forrás: unikornis.hu

 

 

 

süti beállítások módosítása