2000 év után újra előadást tartottak a déloszi színházban

2000 év után ismét előadást tartottak az ókori déloszi színházban, amelynek színpadán Euripidész tragédiáin keresztül elevenedett meg az Égei-tengeren jelenleg zajló menekültdráma. 

    delosz

 

A Hekabé, egy menekült Déloszon című produkciót a hét végén mutatta be az Agriniói Regionális Színház, az egyik leghíresebb kortárs görög színésznő, Deszpina Bebedeli főszereplésével, a teátrum rossz állapota miatt alig százfős közönség előtt. 
    

Az ókori színház romjainál tartott előadás a Kükládoki Régészeti Felügyelet és Míkonosz városának együttműködésével valósult meg.
    

A darabot Euripidész két tragédiája, az i.e. 5. században írt Hekabé és a Trójai nők inspirálta, amelyek a trójai asszonyok sorsát követik nyomon, miután városukat lerombolták, férjeiket megölték és a még életben lévő családtagjaikat rabszolgának akarják elhurcolni.
    

A görög államfő, Prokopisz Pavlopulosz védnökségével megvalósult előadás a két ókori írást ötvözve jelenítette meg a színpadon az Égei-tengeren jelenleg zajló menekültdrámát. A szervezők és az előadók reményei szerint a produkciót több görög városba és külföldre is meg fogják hívni.
    

A déloszi színház volt hajdanán a sziget legnagyobb fesztiváljainak központja, ahol az ország leghíresebb előadói léptek fel. Az eredetileg márványból emelt épület csaknem hétezer néző befogadására volt alkalmas. 
   

A kalózok fosztogatása és a háborúk miatt az i.e. 1. században Délosz fokozatos hanyatlásnak indult. A várost, és benne a márványszínházat, 19. századi ásatások során fedezték fel.

süti beállítások módosítása