Elhunyt Johan Botha dél-afrikai-osztrák sztártenor

Hosszan tartó betegség után, élete 52. évében elhunyt Johan Botha dél-afrikai-osztrák sztártenor.

    Johan Botha

 

A Kurier című osztrák napilap online kiadásában megjelent hírt csütörtökön erősítette meg Botha művészeti menedzsmentje.
    

Az énekes betegségét tavaly hozta nyilvánosságra: minden kötelezettségét, fellépését lemondta, hogy a gyógyulásra fordíthassa figyelmét. Tavaly júniusban rövid időre visszatért a színpadra, Budapesten Richard Wagner A Niebelung gyűrűjében Sigmund szerepében, Münchenben pedig Puccini Turandotjában, Calaf szerepében lépett fel. 
    

Miután hazautazott egykori hazájába, Dél-Afrikába és megtartotta utolsó fellépését Fokvárosban, ismét kitört rajta a betegség. Csütörtökön a hajnali órákban halt meg - közölte ügynöksége.
    

Az 1965-ben Dél-Afrikában született, majd az osztrák állampolgárságot is megszerző Botha a nemzetközi áttörést a Pillangókisasszony Pinkertonjaként érte el a párizsi Opéra Bastille 1993-as produkciójában. Később ugyanebben a szerepben debütált a milánói Scalában is.
    

Családjával 1996 óta Bécsben élt, művészi otthona ettől kezdve a Bécsi Állami Operaház lett, ahol végigénekelte az operairodalom legfontosabb tenorszerepeit. 2003-ban a Staatsoper addigi legfiatalabb osztrák kamaraénekesének nevezték ki.
    

Bécs mellett a világ számos más jelentős operaszínpadán is énekelt, rendszeres vendége volt a Salzburgi Ünnepi Játékoknak, a londoni Covent Gardennek, Berlin, Hamburg, München és Párizs operaházainak.
   

A New York-i Metropolitanben 1997-ben debütált, azóta számos operában, köztük az Aidában is fellépett itt.

süti beállítások módosítása