KIRKÉ – Formanek Csabáék ősbemutatója a Patyolatban

A Debreceni Egyetemi Színház és a Kvazár koprodukciójában mutatják be szeptember 17-én az Odüsszeia egyik epizódjának kortárs színházi feldolgozását, Kirké avagy kalandozások a disznóólban címmel.

 FA 1195 Edit

 

Tavaly decemberben kezdődött az a workshop-sorozat Debrecenben, melynek során Formanek Csaba rendező a DESZínház színészeivel dolgozott. A kezdetben a színészek saját etűdjeire épülő munkafolyamat már az első hónapban az emberi lét határainak keresése felé mutatott. Az alkotók így jutottak el Kirké szigetéhez.

 

A disznóvá változás motívuma a jelenkor emberének tükrében – ez a tematika vezette végig a próbafolyamatot, mely végül egy új kortárs dráma megszületéséhez vezetett. A történet két síkon játszódik: egy mai örömlány és futtatója, valamint egy politikus végzetes szerelmi háromszögében idéződik meg egy lappangó archaikus-mágikus világ.

 

Az előadás első változatának bemutatójára Tiszakécskén került sor szeptember elején, az Új Alkotóműhely Művésztelep keretén belül. A budapesti bemutató a Patyolat Próbaüzemben lesz szeptember 17-én, 20h-kor.

 

FA 1317 Edit

 

A darabról:


Az Odüsszeiában fontos állomás Kirké szigete, ahol a nagy hatalmú mágusnő Odüsszeusz társait disznóvá változtatja. Főhősünk isteni segítséggel megmenekül a bajtól, miután Hermésztől ellenszert kap a varázslatra. Azonban hogy társait is visszaváltoztassa, együtt kell hálnia Kirkével, s ez az éjszaka olyan jól sikerül, hogy a görög hajósok még egy kerek évet töltenek a szigeten, az élvezetek mámorában.

 

Mi történne azonban egy istenektől elhagyott világban, ahol nincs segítség, nincs beavatkozás és nincs ellenszer? Mi történne, ha Odüsszeusz is disznóvá változna, és örök életükre Kirké szigetén ragadnának? Van-e visszaút a disznólétből? Meg lehet-e menteni magunkat és a társakat? S mi ennek az ára? Egyáltalán van-e értelme ezzel próbálkozni, vagy jó nekünk a disznóólban?

 

A 2015 decembere óta zajló próbafolyamat során a szabadság és az anyagi függőség viszonyait vizsgáljuk, és arra keressük a választ, eligazodhatunk e a mai világunk „varázslói” és „bűvöletei” között - van-e még valódi utunk, vagy igazi belső cél nélkül bolyongunk a megváltás és az örömszerzés ismeretlen koordinátáiban.

 

FA 1230 Edit

 

 

A Debreceni Egyetemi Színház és a Kvazár bemutatja:

KIRKÉ

avagy kalandozások a disznóólban

Ősbemutató

2016. szeptember 17. 20h

Patyolat Próbaüzem, Bp., Baross u. 85.

SZEREPLŐK – ALKOTÓK:

KIRKÉ - Pusztai Luca

HOMÉROSZ - Marczin I. Bence

ODÜSSZEUSZ - Somogyi Tibor

HERMÉSZ - Formanek Csaba

RENDEZŐ: Formanek Csaba

Felhasznált szövegek - Margaret Atwood, Bertolt Brecht, Georg Büchner, Hamvas Béla, Homérosz, Friedrich Nietzsche, Pál apostol, Jean-Paul Sartre, Slavoj Žižek, a Harcosok klubja, valamint a szereplők saját szövegei - alapján írta: Formanek Csaba

 

Az előadás támogatói:

Új Alkotóműhely Egyesület, Tiszakécske Város Önkormányzata, Arany János Művelődési Központ, Spiritusz Egyesület

 

További információ: http://jatekos.wixsite.com/formanek/kirke

 

 

süti beállítások módosítása