A magyar daraboké a főszerep a Rózsavölgyi Szalonban

A magyar darabok évadát hirdette meg a Rózsavölgyi Szalon; a 2016-2017-es szezonban négy magyar szerző, Szabó Magda, Agota Kristof, Molnár Ferenc és V. Kulcsár Ildikó művét mutatják be.

 

"Minden évben törekszünk arra, hogy magyar darabot is bemutassunk, de az idei kifejezetten a magyar darabok évada lesz" - hangsúlyozta Zimányi Zsófia művészeti vezető a Szalon keddi évadnyitó tájékoztatóján Budapesten.


Az évad szeptember 16-án, Lucy Prebble Mellékhatások című darabjának magyarországi bemutatójával veszi kezdetét, amelyet Valló Péter rendezésében, Tóth Ildikó, Lengyel Ferenc, Sodró Eliza és Porogi Ádám előadásában láthat a közönség. A történet egy hétköznapinak induló, egyszerű gyógyszerkísérletről szól, amelyben egy depresszió elleni új szert tesztelnek. A dráma a tudományos objektivitást állítja szembe az emberi szív és agy rejtelmeivel, a tiszta számokat és adatokat az érzések kuszaságával, kiismerhetetlenségével.


A magyar szerzők közül elsőként Szabó Magda Az őz című művének ősbemutatóját tartják október 15-én. Az írónő 1959-ben megjelent regényéből készült színpadi darabot Őze Áron rendezi Nagy Mari, Gáspár Sándor, Spolarics Andrea, Erdélyi Tímea és Sipos Imre szereplésével. A darab főhősnője a szerelme sírjánál felidézi életét, és emlékeiből egy különleges női történet bontakozik ki. A mű a kegyetlen őszinteség, a féltékenység, az irigység, a szenvedélyes szerelem és az igaz barátság története.

 

rozsavolgyi


Agota Kristof Az analfabéta című művéből készült darab lesz a második magyar bemutató november 8-án. Az 1956-ban Svájcba emigrált szerző műve aktuális témákat feszeget, szól az asszimiláció és a gyökértelenség problémáiról, az identitás, az országhatárok, a nyelv és a művészet kapcsolatáról. A darab főszereplője Kováts Adél lesz, rendezője Galgóczy Judit.


Ezt követi november 24-én Fesztbaum Béla önálló színházi estje Szülőfalum, Pest címmel, amelyet Molnár Ferenc publicisztikáiból állított össze a színművész. Fesztbaum Béla a tájékoztatón elmondta, Molnár Ferenc csillogó drámaírói életműve mögött ott van egy szenvedélyes, szellemes, elkötelezett és egyéni hangú újságírás, amellyel az elismert szerző egy kávéházi asztal mellől tart görbe tükröt az ő szeretett Pestjének. "Ez nem új színdarab, hanem szerkesztett, válogatott est lesz ezekből a Molnár-publicisztikákból, amelyeket a közönség kevéssé vagy talán egyáltalán nem ismer" - emelte ki. Az írások többek közt szólnak arról is, hogy milyen módon választanak Pesten színházigazgatót, korrupt-e a politikai elit, miért hal meg egy afrikai bevándorló egy májusi hajnalon a Városligetben, hogyan alakul a befizetett adóforintok útja a költségvetésben, illetve hogyan tartanak az Újlipótvárosban disznótort. Az előadást a Fesztbaum Béla szerzeményeiből álló zeneszámok kísérik.


December 15-én Valami csaj(ok) címmel, Pokorny Lia és Őze Áron főszereplésével mutatja be Neil Labute komédiáját a Szalon. A történet szerint egy középkorú férfi nősülni készül és elhatározza, hogy végigjárja élete nagy szerelmeit. A darab különlegessége, hogy mind a négy különböző női karaktert Pokorny Lia alakítja.


Eric Assous Mesterhármas című darabjával nyitja 2017-et a játszóhely. A február 9-re tervezett bemutató szereplői kegyetlen őszinteséggel rántják le a leplet a házasfelek közötti apró titkokról, amelyek az idő múlásával egy nagy hazugsággá állnak össze. A darabot Bozó Andrea, László Zsolt és Kocsis Gergely szereplésével, Csizmadia Tibor rendezésében láthatja a közönség.


Szintén a párkapcsolatok kuszaságára világít rá két házaspár groteszk humorral megírt történetén keresztül az Illúziók című darab, amelyet Hirtling István, Varga Mária és Tóth Ildikó szereplésével és Hargitai Iván rendezésében, március 3-án mutatnak be. Ivan Viripajev történetében arról mesél, hogy az emberi érzelmek, az emberi emlékezet csupa illúzióból próbálja felépíteni a boldogságnak, a szerelemnek hitt légvárát.


Az évad bemutatóinak sorát V. Kulcsár Ildikó Három szótag: Sze-ret-lek című estje zárja április 20-án. A Hirtling István, Sütő András, V. Kulcsár Ildikó és Kádek Heny szereplésével, az ismert újságíró jókedvű, ironikus és szomorkás írásaiból összeállított zenés darab szituációs játékok sorozatát és rendhagyó párkapcsolati tréninget ígér a közönségnek Czeizel Gábor rendezésében.


MTI

 

süti beállítások módosítása