"A színészet az igazság kifejezésének eszköze" - Juliette Binoche Magyarországon

A színészet az igazság kifejezésének eszköze, épp ezért ebben a művészeti ágban is nagyon fontos az őszinteség - mondta Juliette Binoche Oscar-díjas francia színésznő, a 13. Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége a fesztivál különdíjának átadása előtt tartott sajtóbeszélgetésen, a lillafüredi Palotaszállóban pénteken.

A világsztár kiemelte: a színészet megmutatja, hogy mi mindenen megy keresztül az ember az életben.


"A díjak kézzelfoghatóak, nem úgy, mint a színészet, amely az ember szívére, lelkére hat, megfoghatatlan, mint egy festmény" - mondta a pályája során kapott elismerésekről.

 

binoche1


Juliette Binoche a beszélgetésen méltatta a magyar rendezőket is, különösen Tarr Bélát. Véleménye szerint a Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró a legnagyobb mester. "Legyetek boldogok, hogy ő a tietek" - fogalmazott a színésznő, hozzátéve, hogy Tarr Béla filmjei rengeteg embert megérintenek.


Kitért arra is, hogy Tarr Béla a 2011-es A torinói című filmjével befejezte rendezői pályafutását. A francia színésznő elmondta, hogy próbálja rábeszélni a rendezőt, hogy "csináljon még filmeket", mert szüksége van a világnak ilyen művészekre. Azt is hangsúlyozta, hogy szeretne Tarr Bélával együtt dolgozni.

 

Juliette Binoche megemlékezett a 2014-ben elhunyt Jancsó Miklósról is. "Erős egyéniség kivételes látásmóddal és olyan provokatív politikai véleménnyel, amelyre szintén szükség van" - méltatta a rendezőt. "És persze ott van Nemes Jeles László, akit kiemelten kellene támogatni, hogy sokoldalúan kifejezhesse magát anélkül, hogy meg kellene felelnie" - tette hozzá a művésznő.

 

Juliette Binoche újságírói kérdésre válaszolva beszélt a bevándorlási válságról is. Hangsúlyozta, hogy nem akar politikai kérdésekre válaszolni, de úgy vélte, hogy a menekültek ügye leginkább humanitárius kérdés. Felidézte, hogy kétszer járt Iránban és volt Boszniában is. Ezen országokban szerzett tapasztalatai pedig számára azt bizonyítják, hogy "jó lenne, ha nem ítélkeznénk kívülről. (...) Az én családom is bevándorlókból áll, (...) és mindenki vissza akar menni a saját hazájába" - mondta az anyai ágon lengyel, apai ágon portugál-brazil felmenőkkel rendelkező színésznő, és annak a véleményének adott hangot, hogy "most készítjük elő a jövőbeni háborúnkat".


Azt is elmondta, hogy csaknem egy éve fesztiválról fesztiválra jár. Utalt a következő munkáira: szerepel majd egy sci-fiben, amelyet Új-Zélandon forgatnak, azután részt vesz egy francia komédiában és producerként is bemutatkozik majd. "A színészet nem cél, hanem eszköz, a tudás eszköze; és ha ez nem lesz többé, majd találok más módot. A színészet csak egy a sokból" - jegyezte meg Juliette Binoche.

 

binoche2

 

A színésznő a fesztivált megelőzően még időt szakított arra, hogy Budapesten felkeresse Tarr Bélát, és együtt vacsorázzanak a Kazinczy utcai Kőlevesben.

 

 „Ha Bélával vagy, inkább te hallgatod őt. Ő egy filozófus, akinek mindig van mit mondania az életről. Nagyon hiteles ember, aki nem fél a saját sötétebb oldalától sem; tanulni csak a hozzá hasonló emberektől lehet” – mondta az Indexnek. Azt is elárulta, próbálja meggyőzni arról, hogy Tarr korábbi kijelentésével ellentétben mégse fejezze be a filmrendezést, már csak azért se, mert Binoche is szeretne vele forgatni. De hiába: "Azt mondta, ő olyan, mint egy drogos, aki folyamatosan arra gondol, hogy filmeznie kéne, és folyamatosan próbálja meggyőzni magát, hogy ne tegye".

 

Binoche imádja ezt a választ, mert rengeteg az igazság benne. „Érezni Bélában a fájdalmat; azt hiszem, leginkább a magyar politikai helyzet miatt szenved: azért, ami a menekültekkel történik, és amiket a kormány csinál. A filmezés iránti vágyakozása nemcsak valami illékony dolog, mint a sikeréhség, sokkal inkább valamilyen mély, személyes, bensőséges érzés. Nem hibáztatom azért, mert ezt a módját választotta az ellenállásnak. Egy kicsit olyan ő, mint Abbas Kiarostami: nem volt szabad, mégis érezte, hogy muszáj forgatnia, és olyan dolgokról kell beszélnie, amelyeknek valójában mindenki számára egyértelműek kellene, hogy legyenek.”

 

Tovább az Index beszámolójához.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása