Hallgatni akartam - Hegedűs D. Géza Márai-estje a Vígben

"Szeretném elmondani, mi történt a polgári műveltséggel abban a tíz évben, amelynek kezdetét önkényes időszámítás nélkül az osztrák függetlenség megszűntének, az Anschlussnak napja jelenti."

 hdg1

 

Az előadásról:

 

Hallgatni akartam című művet az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánta Márai, 2013-ig azonban az író hagyatékában, kiadatlanul kallódott. A kéziraton 1950 szerepel befejezés gyanánt, vagyis ez a mű tekinthető Márai első, emigrációban írt, befejezett művének. Az író maga választotta kezdődátuma az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, mely történelmi eseménnyel Márai szerint elveszett a klasszikus Európa. A Hallgatni akartam vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak, Hegedűs D. Géza felejthetetlen előadásában.

 

 

Hegedűs D. Géza szavaival - Interjúrészlet:

 

Évad vége van, de te nem csak a Don Juant próbálod a Pesti Színházban, hanem saját produkción is dolgozol - öt évvel A pestis premierje után, Hallgatni akartam címmel újabb monodrámára készülsz, Márai Sándor azonos című művéből. 

 

B. Török Fruzsinának köszönhetem a színpadi adaptációt, a feldolgozásában hihetetlen szakszerűséggel és bulldog szívóssággal támogatnak engem Radnóti Zsuzsa dramaturg és Marton László rendező barátaim. Ezt a darabot vallomásnak szánom… Akkor lesz jó, ha teljesen át tudom magamon engedni a szöveget, ha a nézők azzal szembesülnek, hogy nem egy színész beszél hozzájuk, hanem Hegedűs D. Géza, aki a legszemélyesebb gondolatait osztja meg. Úgy kell őket megszólítanom, mint most téged. Ez a produkció megköveteli az egyszerűséget, a természetességet és legfőképpen azt, hogy önazonos legyek.

 

hdg

 

Ez nem mondható el minden előadásról?

 

Itt épp az a lényeg, hogy nincs szerep, nem szabad játszani, csak minimális teátrális gesztusokkal élhetek. Ha sikerül elengednem az eszközeimet, akkor az este talán felér egy szellemi tettel.

 

A Hallgatni akartam ajánlójában az áll: a művet az Egy polgár vallomásai befejező kötetének szánta Márai. Kezdődátuma az Anschluss, Ausztria 1938-ban történt hitleri megszállása, amellyel az író szerint elveszett a klasszikus Európa. Pontos rajza egy értékvesztett időszaknak és a polgári Magyarországnak.

 

Nagyon fontos mű! A hagyatékban kallódott, spárgával átkötött kézirat-kötegként találtak rá. Három éve jelent meg, akkor kaptam karácsonyra az egyik lányomtól - még melegében elolvastam. Tíz év foglalata ez a könyv, analízise annak, ami a németek megérkezésétől Márai 1948-as, önként választott emigrációjáig történt. Heller Ágnes írja róla valahol: olyan, mint egy gyászbeszéd a polgári magyarország fölött. Ez nagyon találó… A Hallgatni akartam egy nagyon őszinte, kíméletlen, megrendítő szöveg, ami arról szól, hogy mállik le az emberről minden, ami felesleges, hogyan törpülnek el a fontosnak vélt tárgyak, környezetbéli elemek azok mellett a felismerések mellett, amelyekre szert teszünk. Márai eleinte úgy fogalmaz, hogy “rejtettnek és befogadottnak éreztem magam”, innen jut el a hontalanság élményéhez, majd ahhoz a belső szabadsághoz, ami a világi dolgoktól való függetlenséget jelenti. Azt mondja: “nem akarok mást mint egy műszer észleléseit rögzíteni. ez a műszer én voltam”. Én is valahogy így vagyok ezzel. “Agyagból formálják az edényt, de benne üresség rejlik: az edény ezért használható” – írja Weöres Sándor. Most edény szeretnék lenni, tolmács, médium… 

 

Interjúnkat itt olvashatja.

 

hdg3

 

Márai Sándor: Hallgatni akartam

monológ

 

Színpadra alkalmazta: B. Török Fruzsina

Az előadásban részletek hangzanak el Márai Sándor Beszéljünk másról?A Teljes Naplóés a Halotti beszéd című művéből.

 

Előadja: Hegedűs D. Géza

Zene: Tallér Zsófia

Dramaturg: Radnóti Zsuzsa

Rendező: Marton László

 

Bemutató:

2016. szeptember 10.

Vígszínház, Házi Színpad

 

 

 

süti beállítások módosítása