Előadást tart Anne Bogart rendező, tanár Budapesten

Anne Bogart nagy művész és jelentős tanár. Drámaírók, rendezők, színészek nemzedékeire hatott.

És ami mostani látogatása szempontjából ugyanilyen fontos: nagyszerű előadó és figyelmes beszélgető partner – kár volna kihagyni a találkozás lehetőségét.

Életrajzát felmondanom, alig átfoghatóan széles életművét bemutatnom fölösleges, bárki könnyen utánanézhet. Igaz: hiába rendezett lenyűgöző számú előadást az elmúlt negyven évben, hiába alakított ki sajátos színházi tréninget, írt könyveket, vezetett egyetemi tanszéket és tanította körbe a fél világot, mifelénk még a szakmabeliek sem nagyon ismerik. Majd’ húsz éve én is írtam ugyan egy remek előadásáról, néhány cikkben azóta is felbukkant ugyan a neve, de nem ivódott bele mélyen be a köztudatba. Most viszont Anne Budapestre jön, és hozzánk, a százötven (bocsánat: százötvenegy!) éves Színművészeti Egyetemre is ellátogat. Szívből ajánlom a hallgatóknak és tanártársaimnak: hallgassák meg.

 

Upor László

 

anne

 

Amellett, hogy a Columbia Egyetem professzora - Végzősök Rendezői Programjának vezetője - ő a SITI nevű New York-i társulat művészeti vezetője, amelyet 1992-ben alapított Tadashi Suzuki japán rendezővel közösen, és amely új művek alkotását helyezi előtérbe, fiatal színházművészeket képez, és nagy szerepet tulajdonít a nemzetközi együttműködésnek. Munkái láthatók voltak a legtöbb jelentős amerikai regionális színházban és egyetemi színpadon, valamint európai, ázsiai és dél-amerikai színházakban és színházi fesztiválokon. Több díjat nyert el, és három könyvet írt, A Director Prepares (A rendező felkészül), The Viewpoints Book (Szempontok könyve) és And Then: You Act – Making Art in an Unpre­dic­t­able World (És aztán jön a játék – Hogyan alkossunk művészetet egy kiszámíthatatlan világban) címen. 

 

Az előadás angol nyelvű, magyar tolmácsolással. Belépés díjtalan. A program nyilvános. 

 

Az esemény szervezői: Színház- és Filmművészeti Egyetem, Summa Artium és a Trust for Mutual Understanding

 

 

süti beállítások módosítása