12 előadás a székelyudvarhelyi dráMA kortárs színházi találkozón

12 előadást láthat a közönség a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház által szervezett 8. dráMA kortárs színházi találkozón, amely szeptember 19. és 24. között zajlik a székelyföldi városban.

    

A találkozót a szeptember 21-én ünnepelt magyar dráma napja köré szervezték, fő feladata a kortárs színházi folyamatok elemzése - mondta Csurulya Csongor, a szervező színház művészeti vezetője, akit a Krónika című erdélyi napilap idézett kedden.

 

drama8 sajtaj ab b
Fotó: kronika.ro

 

A rendezvényen az egyik legnépszerűbb erdélyi magyar drámaszerző, Székely Csaba Bánya-trilógiáját szerették volna bemutatni három különböző színház előadásában, de a bukaresti Act Színház társulata nem tud elmenni a találkozóra, ezért a Bányavíz című produkció elmarad. A trilógia másik két részét, a Bányavakságot a sepsiszentgyörgyi Andrei Muresanu Színház és az Osonó Színházműhely közösen viszi színre, a Bányavirágot a nagyváradi Szigligeti Színház mutatja be Hunyadi István rendezésében.
    

Székely Csabának másik két művét is bemutatják, a Szeretik a banánt, elvtársak? című BBC-díjas előadást a finnországi European Theatre Collective társulat viszi színre Kozma Dávid rendezésében, a román-magyar együttélést boncolgató MARÓ című produkciót a marosvásárhelyi Yorick Stúdió mutatja be.
    

A legismertebb és legjátszottabb román kortárs szerző, Matei Visniec Madox - három éjszaka című darabját a bukaresti Nottara Színház előadásában láthatja a közönség. A népszerű román szerző másik, És a csellóval mi legyen? című drámáját a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közösen adja elő. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Márai Sándornak a Béke Ithakában című művét mutatja be, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata pedig a Radu Afrim rendezte Az ördög próbáját. A program a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió, a Tomcsa Sándor Színház és a Háromszék Táncegyüttes produkcióival egészül ki.
    

A találkozón szakmai beszélgetések is lesznek, és kihirdetik a székelyudvarhelyi és a nagyváradi színházak által harmadszor meghirdetett dráMÁzat elnevezésű drámapályázat eredményeit.

süti beállítások módosítása