Tízéves jubileumot ünnepel az Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely

Megalakulásának 10. évfordulóját ünnepli az idei évadban az Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely, amely a jubileumi szezonra két új bemutatóval készül.

    

Mint az Színház.hu-hoz eljuttatott közleményben felidézik, az alkotóműhely 2007 őszén alakult Száguldó Orfeum néven Szentendrén azzal a céllal, hogy minőségi felnőtt- és ifjúsági előadásokat hozzon létre a Dunakanyar közönségének. A társulat, amely 2012-től Ivancsics Ilona és Színtársai néven működik, ma már szerte az országban játszik.


Az Ivancsics Ilona es Szintarsai alkotomuhely stabfoto

    

Az elmúlt csaknem egy évtizedben 22 bemutatót tartottak, 930 előadásukat 330 000 néző látta, és sikerült felépíteniük egy 5000 tagú színházi klubot is - hangsúlyozzák a közleményben, hozzátéve, hogy a társulatnak mára stabil közönsége és repertoárja van.
    

Az előadásokban többek között Hűvösvölgyi Ildikó, Koltai Róbert, Pap Éva, Almási Sándor, Bajza Viktória, Bardóczy Attila, Balázs Andi, Bodrogi Attila, Farkasházi Réka, Kékesi Gábor, Nagy Enikő, Szabó Győző, Széles Tamás, Szirtes Balázs, Sztankay Orsolya és Török Anna játszik. A rendezők között megtalálható Bencze Ilona, Kővári Katalin, Márton András és Török Tamás is.
    

Számos ősbemutatót tartottak, olyan darabokat vittek színre magyar és külföldi szerzőktől, amelyek mellőzöttek vagy ritkán játszottak Magyarországon - emelik ki, példaként említve Mark Dunn Öt Nő az Esőben, Richard Strand Karrier Komédia, Michael André-Fényes-Szenes LuLu, Jókai Anna Fejünk felől a tetőt vagy Hubay Miklós Elnémulás című művét.
    

A közleményben idézik Ivancsics Ilonát is, aki színházvezetőként fontosnak tartja, hogy a társulat közösségépítő tevékenysége, valamint a nemzeti kultúra értékeinek ápolásáért végzett munkája látványos legyen. Mint hangsúlyozza, Szentendre városvezetése - amely 2015-ben Pro Urbe díjjal is jutalmazta őket - mindenben mellettük áll, ami nagyon fontos számukra, hiszen a város a társulat otthona.
    

A jubileumi évad is legfőképpen Szentendrére összpontosul - emeli ki Ivancsics Ilona, hozzátéve, hogy itt tartották az 1956-os Emlékbizottság támogatásával színpadra állított, Sej, Szellők című színdarab ősbemutatóját is. Török Tamás író-rendező alkotása az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült.
    

A jubileumot ünneplő Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely szeptember 24-én kezdi meg új évadát Szentendrén, de láthatja őket a publikum az ország több városában.

süti beállítások módosítása