Ugródeszka - Végzős bábrendezők előadásai a MU-ban

Az Ugródeszka sorozat előadásai most együtt is megtekinthetők egy alkalommal Budapesten, a MU Színházban, a Színházak Éjszakája előtt, szeptember 14-15-16-án.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem idén öt végzős bábrendező hallgatója állított színpadra egy-egy ősbemutatót májusban, amelyeket a premiert követően júliusban egyszerre is megnézhetett a közönség a szegedi Thealter Fesztiválon. A Manna vezetője, Gáspár Anna az osztállyal az egyetemen ismerkedett meg, amikor menedzsmentet tanított nekik egy kurzus keretében. 

gyasztanc 03

 

"Mivel a Manna alapítása óta dolgozunk fiatal pályakezdőkkel és segítünk nekik a bemutatkozásban, adta magát az ötlet, hogy az oktatásban is alapul vegyük ezt és egy-egy közös bemutatóban gondolkozzunk. Fontos volt, hogy a hallgatók az egyetem falain kívül is megmutatkozhassanak, még a diplomaosztó előtt, ezzel is segítve a későbbi elhelyezkedésüket. A közös munka eredményeként született meg az Ugródeszka sorozat, és készült el Lázár Helga népmesei ihletésű története, az árnyjátékban elmesélt Gyásztánc, Szenteczki Zita párkapcsolati dilemmákról felnőtteknek mesélő A macskaherceg kilencedik élete című Gimesi Dóra-novella színpadi átirata. Varsányi Péter a Sündör és Niru című mesét alkalmazta színpadra, Markó Róbert pedig a Szemenszedett meséket dolgozta fel, amely elsősorban a gyermekközönségnek szól. Szilágyi Bálint a Rosalie elmegy meghalni előadást készítette, amely egy hetvenéves asszony halál felé vezető útjának történetét meséli el" - mondta el Gáspár Anna a sorozat kapcsán.

 

Rosalie

 

A sorozat előadásait szeptember 14-15-16-án délutáni és esti kezdésekkel nézheti meg a közönség a MU Színházban. Erős Balázs, a MU művészeti vezetője az esemény oka miatt érezte fontosak befogadni a darabokat: „Szeretnénk minél több fiatal tehetségnek bemutatkozási lehetőséget biztosítani. Ráadásul, a bábelőadást fontos műfajnak tartjuk, így külön örömet jelent számunkra, hogy színpadunkon felnőttek és gyerekek részére készült darabokat is láthatnak a nézők” - tette hozzá.

 

sundor es niru 01

 

Első nap, szeptember 14-én 19 órától a Daniel Kehlmann műve alapján készült Rosalie elmegy meghalni látható a MU-ban, amelyből egy hetvenéves haldokló idős asszony utolsó nagy utazását ismerhetik meg a nézők. Másnap 16:30-tól a felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló, Gimesi Dóra írása alapján készült Szemenszedett mese látható. Ugyanezen a napon, 21:30-tól egy szintén Gimesi Dóra-feldolgozás, A Macskaherceg kilencedik élete várja a felnőtt közönséget. Szeptember 16-án délután, 16:30-tól a Borbáth Péter meséje alapján készült, Sündör és Niru története elevenedik meg a színpadon, majd a sorozat zárásaként aznap 19 órától A szörnyeteg királykisasszony népmese újragondolása alapján készült árnyjáték, a Gyásztánc várja az érdeklődőket. A különböző bábtechnikákkal készült előadások mindegyikére a helyár 500 és 1500 forint között válható. Kedvezményes és egyéb jegyek, további információk a MU Színház oldalán érhetők el.

 

 

süti beállítások módosítása