Drives, Holistic Strata - A Trafóban hipnotizál Hiroaki Umeda

Hiroaki Umeda idén is elsöpri a tánc, a vizuális művészetek és az elektronikus zene határait, ezúttal szeptember 15-én és 16-án két hipnotikus erejű táncelőadással.

„…önként adjuk át magunkat az élménynek, mert mást egyszerűen nem is tehetünk.” (Jászay Tamás)

 

Hiroaki Umeda idén is elsöpri a tánc, a vizuális művészetek és az elektronikus zene határait, ezúttal szeptember 15-16-án két hipnotikus erejű táncelőadással. A Drives-ban magyar táncosok és videóművészek dinamikus mozgása és vetítése stimulálja a közönséget, a tavalyi siker után visszatérő Holistic Stratában pedig a koreográfus kinetikus installációja és táncmozdulatai ingerelik a közönség érzékeit.

 

hirokai

 

Koreográfus, táncos, vizuális művész – egyik szó sem írja le pontosan Hiroaki Umeda munkásságát. Idén új előadását öt hazai táncossal készítette.

 

Drives című produkcióról sokat árul el a koreográfus hitvallása: „Nem üzenetekben gondolkodom, érzeteket akarok a nézőknek közvetíteni.” (Hiroki Umeda)

 

A produkció az egész testre hatást gyakorol, „…a negyven perces táncdarab rendkívül sűrű szövésű, szemre, fülre és agyra egyaránt zsibbasztó hatású kivételes élmény" - írja Jászay Tamás, a revizoronline.hu-n.

 

hirokai1

 

A produkció ötvözi a világon egyre nagyobb elismerését kiváltó magyar táncosok technikai tudását és Umeda saját koreográfiai módszerét (Kinetic Force Method).  Az eredmény pedig egy, a kultúrákon átívelő, csoportos viselkedést kutató összművészeti utazás. Ebben legalább akkora szerepe van a vetítésnek, mint a koreográfiának és a zenének. Hajdú Gáspár, Papp Gábor / XORXOR és Nagy Ágoston / Binaura – a technológia, a művészet és a design határterületén tevékenykedő alkotók felelnek a produkció látványvilágáért. Nem új számukra a színházi munka, hiszen sok éve valósítják meg különböző hazai előadóművészek vízióit. Dolgoztak az Artus Társulat, a Tünet Együttes, a Forte Tarsulat, és a Góbi Rita Társulat darabjaiban is. Színházi munkáikban egyesül az újmédia- és videóművészet, a valósidejű grafikai programozás, a motion capture és a 3D tervezés.

 

Az új előadás mellett a Holistic Strata (2011) is visszatéra Trafóba, ami tavaly  szintén a Kortás Művészetek Háza vendége volt. A közönség ovációval fogadta a produkciót, és a szakmai visszhang sem maradt el: „…Ülünk egy minden érzékszervünkre sokkhatást gyakoroló virtuális ingerrengeteg, egy installáció közepén, ebben a különös csillagközi, holisztikus audiovizuális tájképben, és csak kapkodjuk a levegőt erősen a székünkbe kapaszkodva. Utazunk" - fogalmazott Králl Csaba kritikus.

 

hirokai2

 

A feszes koreográfiában Umeda fényszemcsés mezőben, digitális képekre és különleges fény- és hangeffektekre mozog: belemerül a saját maga által teremtett világba. Hol galaktikus vízesés peremén egyensúlyozik, megpróbál talpon maradni, máskor úgy tűnik, mintha szörfözne az áramlással szemben.

 

 

süti beállítások módosítása