Horvátországba érkezik a Zrínyi 1566 rockmusical

A Zrínyi-emlékévhez kapcsolódva a horvátországi Eszéken is bemutatják a Zrínyi 1566 című rockmusicalt a szeptemberi Magyar Hét rendezvénysorozat keretében.

 

Moravetz Levente, az előadás rendezője az MTI-nek telefonon elmondta: először 2009-ben mutatták be a darabot Szigetváron és már nagyon régi vágyuk volt, hogy Horvátországba is eljusson a produkció.

 

o 541

 

Kiemelte: ő úgy tekint Zrínyire, mint közös nemzeti hősre. "Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a magyarországi előadásokon mindig szerepelt a Csáktornyai Zrínyi Gárda (Zrinska Garda Cakovec), akik a horvát vitézeket játsszák a rockmusicalben" - hangsúlyozta a rendező, majd hozzátette: közvetlenül azért kérte fel őket, hogy erősítsék a két nép közös érdemeit.


"A mai időkben hatványozottan igaz, hogy össze kell fogni, mert csak így lehet megmenteni értékeinket.  A Zrínyi fő slágere is úgy kezdődik: Ha van közös akarat" - tette hozzá.


A pénteki előadáson az eszéki sportcsarnokban egyaránt lesznek horvát és magyar nézők is. A magyar rockmusicalt ezért kivetítőn feliratozzák, hogy a horvát nézők is megértsék a dalok szövegét.


Az előadásban Zrínyi Miklóst Sasvári Sándor alakítja, a többi szerepben mások mellett Szomor György, Feke Pál, Mahó Andrea, Vermes Tímea, Dévényi Ildikó, Blaskó Balázs és Beleznay Endre lesz látható. A történet Zrínyi és 300 emberének hősi halálát idézi fel.

 

o 602

 

A produkciót az eszéki magyar főkonzulátus szervezésében, a magyar kormány által létrehozott Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566. Emlékbizottság, továbbá a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Eszék városa támogatásával mutatják be.


De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, a rendezvénysorozat főszervezője elmondta: Eszék térsége az 1566. évi szigetvári ostrom történetében jelentős szerepet töltött be, így ezzel a nagy volumenű rendezvénnyel az itt élő magyarok és horvátok számára szerették volna ismertebbé tenni a szigetvári ostrom történetét, üzenetét, tisztelegve az ostrom során tanúsított hősies helytállás előtt, valamint így akartak megemlékezni Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulójáról.


A Magyar Hét programjában szerepel még kiállítás, gyerekprogram, gazdasági konferencia és az ott élő magyarság szempontjából két fontos rendezvény, az Eszéki Magyar Napok és a Kopácsi Halásznapok. A rendezvénysorozat vasárnap ér véget.

 

o 567


A magyar kormány tavaly novemberben, a horvát parlament pedig idén márciusban nyilvánította 2016-ot Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékévvé a várkapitány és serege hősies helytállásának 450. évfordulója alkalmából.

 

Forrás: MTI

Fotók: zrinyi1566.com

 

süti beállítások módosítása