Történetek a romagyilkosságokról két felvonásban: dokumentumszínház és könyvbemutató

Strasbourg, Szeged, Prága, Miskolc és Lyon után egyszeri alkalommal újra Budapesten látható a PanoDráma műfajhonosító előadása.

A szó szerinti interjúkból és talált szövegekből a legkisebb változtatás nélkül létrehozott első hazai verbatimdráma a 2008-2009-ben elkövetett romagyilkosságokról szól.

 

Az alkalom különleges: öt év kutatómunkájával elkészült Vágvölgyi B. András könyve is ugyanebben a témában. Az előadás fókuszában a támadások és az áldozatok állnak, a kötet az elkövetőkre és az igazságszolgáltatásra koncentrál. A könyvet az előadás színészeivel és szakértő beszélgetőtársak egészen kivételes névsorával mutatjuk be az est második felében. 

 

“A színrevitel telibe találja a kétségbeejtő jelent, amikor Magyarország nagyságrendben harmadik pártja az ország „cigányparazitáinak” kifüstölésére szólít fel, és zsidókról akar listát készíteni.” (Kristina Lindquist: Dagens Nyheter, 2013.03.18.)

 

 

Első felvonás: Színház

 

A Szóról szóra csaknem hetven órányi eredeti interjúját az alkotók és a színészek készítették túlélőkkel, családtagokkal, ügyészekkel, ügyvédekkel, rendőrökkel, polgármesterekkel, kisebbségi képviselőkkel, a gyilkosok munkaadójával és egyikük szerelmével. Galgagyörkön, Piricsén, Tarnabodon, Nyíradony-Tamásipusztán, Lakon, Sajóbábonyban és Debrecenben. Ezt egészítik ki az utca emberének feltett kérdéssorra kapott válaszok, ill. a közszereplők és a média egyes megnyilvánulásai, melyek tükröt tartanak annak a hazai légkörnek, amely nagyban hozzájárult a történtekhez.

Ebből a hatalmas anyagból a legkisebb változtatás vagy stilizálás nélkül ‑ vagyis a verbatimszínház elvei szerint ‑ állt össze a mindmáig egyetlen hazai dokuszínház, a PanoDráma előadása, melyet itthon mintegy négy-, külföldön további kétezer ember látott már.

Noha a Szóról szóra bemutatója óta több díjnyertes alkotás is született a témában (Fliegauf Benedek: Csak a szél, Hajdú Eszter: Ítélet Magyarországon), továbbra is ez az előadás az egyetlen, mely a túlélők és hozzátartozóik, másrészt egyes, bizonyos mértékig felelős emberek saját szavaival számol be az utóbbi évtizedek legelvetemültebb rasszista bűncselekménysorozatáról.

A premier óta felnőtt egy nemzedék, amely akkor még túl fiatal volt a témához, s amely számára épp oly fontos a szembenézés. Az alkotók várják őket is, ahogy mindenkit, aki annak idején lemaradt az előadásról, vagy szívesen megnézné újra.

 

Színészek: Bánki Gergely, Feuer Yvette, Orsós Róbert, Ördög Tamás, Schermann Márta, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina 

Dramaturgia: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna, Videó: Bíró Dénes, Korán Gabriella Fénytervező: Vida Zoltán

Koncepció és kreatív producer: Lengyel Anna

 

ciganyfaggato

 

Második felvonás: Könyvbemutató

 

Az arcvonal keleten történelmi fontosságú, hiánypótló könyv, amely szintén a dokumentarizmus műfajába sorolható, ha nem is a szó szerinti válfajába. A szerző öt év oknyomozó kutatás eredményét foglalja össze a kötetben, amely elsősorban az elkövetőkre (a négy elítéltre és a felmerülő, el nem fogott, ám annál több elméletben szereplő háttéremberekre), a titkosszolgálati szálra, a tárgyalásokra és az igazságszolgáltatásra (első-, másod-, harmadfok) és azok szereplőire, a terrorizmus kérdésére, valamint a nemzetközi (a Keleti Arcvonal 1944-es megalakulásától a Lángoló Missisippin át a Németországban 2011-ben leleplezett, törökök ellen irányuló rasszista sorozatgyilkosságig) és az össztársadalmi összefüggésekre összpontosít.

(rajz: Tónió)

 

A Konkrét Könyvek gondozásában, Szűcs Teri szerkesztésében megjelenő könyv bemutatóján a PanoDráma színészei olvasnak fel.

 

A  kerekasztal-beszélgetés résztvevői között olyan vendégekkel is találkozhat a néző, akik nyilvánosság előtt a legritkább esetben szólalnak meg, noha a téma egy-egy aspektusának páratlan tudással bíró szakemberei, illetve olyanokkal is, akik a támadások hatására életük egyik fő céljának tekintik a romák ügyének felkarolását és a cigányellenesség leküzdését.

 

Résztvevők:

 

Baranyi Krisztina, ferencvárosi képviselő, aki a támadások miatt vált politikussá

Gulyás József, nemzetbiztonsági szakértő

Lengyel Anna, az előadás rendezője

dr. Miszori László, az első fokú tárgyalás bírója

Vágvölgyi B. András, író, filmrendező, a keleti arcvonal szerzője

 

Moderál: Varró Szilvia, oknyomozó újságíró, az XKK alapító ügyvezetője

 

Részletek a könyvből

 

“Az biztos, hogy három ember bent volt a házban. Én a mai napig is azt mondom: a rendelkezésemre álló bizonyítékokból levonható, hogy volt egy negyedik ember, a gépjármű ugyanis nem a későbbi cselekményeknél használt Opel Astra volt. A háztól távolabb állt egy kisteherautó, és – meggyőződésem szerint – volt benne egy negyedik ember.” (Miszori bíró)

 

A vád szerint az érintett vezetők az ORFK és a Pest-megyei Ügyészség megkeresésére is letagadták azt, hogy Csontos a katonai szolgálat besúgója. (…) Ha Hódos kapitány jó titkosszolgaként végezte volna a munkáját, akkor a halálbrigádba 2009 tavaszán beszervezett, oda belépő ügynöke révén tudomást szerezhetett volna Kiss Árpádék intencióiról, így a kislétai Balogh Mária, de akár a tiszalöki Kóka Jenő is még köztünk lehetne. (Vágvölgyi)

 

Az interneten jegyet vásárlók a helyszínen 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg a könyvet.

 

 

A Szóról szóra kritikáiból: 

 

A Trafóban fontos dolog történt. Valakik beszélni kezdtek. Olyasmiről, amiről színházban egyáltalán nem szokás, és úgy, ahogy nem szokás. Kimentek a valóságba, fogták és behozták, mert mi, nézők, nem megyünk oda. (Tompa Andrea, www.szinhaz.net, 2011.03.12)

 

”A Szóról szóra élen jár a dokumentumszínház magyarországi meggyökereztetésében, szinte példa nélküli módon vállalja fel egy adott társadalmi, politikai problémáról való beszédet, ugyanakkor formai, metodológiai szempontból is újítónak számít.“ (Nánay Fanni, Ellenfény, 2011.03.15.)

 

„Színházként, társadalmilag, civil szerepvállalás tekintetében remek, fontos, jelentős és súlyos munka a PanoDrámáé.”  (Kovács Bálint, www.egyfelvonas.postr.hu, 2013.01.05)

 

 A “Szóról szóra” nyers és leleteiben sokkoló este, melynek során sötét társadalmi panoráma rajzolódik ki a szöveganyag alapján, melyet számtalan interjúból és hivatalos nyilatkozatból gyűjtöttek össze.” (Esther Slevogt www.nachtkritik.de, 2013.03.21.)

 

“Miután 2011 márciusában megnéztem a Szóról szóra című dokumentumdrámát, fejbe verve jöttem ki a nézőtérről. Különösen egy szavalókórus által elskandált mondókától nem tudtam szabadulni többé, ettől a nép ajkán termett rigmustól: „Egy sor akác,/ egy sor fűz,/ egy sor cigány,/ egy sortűz”. Annyira nem, hogy végül kiragadtam a harmadik sorát, és megtettem Korniss Péter fotográfussal közös portrékönyvünk címévé.” (Závada Pál)

 

 

PanoDráma: Szóról szóra / Vágvölgyi: arcvonal keleten

történetek a romagyilkosságokról - színház és könyvbemutató

az előadást angol felirattal játsszuk

2016. október 9. 20h, Trafó

jegyvásárlás: http://trafo.jegy.hu/program/panodrama-szorol-szora-vagvolgyi-arcvonal-keleten-72869/348999

 

süti beállítások módosítása