Kőműves Kelemen - Rockballadát mutatnak be Debrecenben

A Déva várát építő kőművesek történetéből Sarkadi Imre írt novellát és töredékben maradt drámát. Utóbbiból Ivánka Csaba készített szövegkönyvet, s Bródy János dalszövegeivel és Szörényi Levente zenéjével 1981-ben mutatták be a legendássá vált rockballadát, melyet szeptember 16-tól a Debreceni Csokonai Színházban tűznek műsorra.

A történet ismerős – a várépítők munkája hiábavaló, s az elkeseredett mesterek úgy döntenek, hogy a balszerencse-sorozatot emberáldozattal lehet csak megszakítani: az első asszonyt, aki megjelenik, befalazzák a várba.

 

Kelemenre elviselhetetlen teher nehezedik. A jónak hitt ügyért cserébe feláldozza-e feleségét? Épülhet-e érték, ha romokban a morál? Lehet-e erkölcsös a gyilkosságba vetett hit? De az egyezség, az egyezség, dönteni kell: élni vagy boldogulni…

 

MAT 6662

Fotó: Máthé András

 

A Déva várát építő kőművesek történetéből Sarkadi Imre írt novellát és töredékben maradt drámát. Utóbbiból Ivánka Csaba készített szövegkönyvet, s Bródy János dalszövegeivel és Szörényi Levente zenéjével 1981-ben mutatták be a legendássá vált rockballadát. Szeptember 16-tól pedig a Debreceni Csokonai Színházban is műsorra tűzik a zenés darabot.

 

 Mészáros Tibor rendező az előadásról: „A címszereplő Kőműves Kelemen, de a mi előadásunkban nem ő a rangidős, a vezető. Elszánt, vak hittel áll ki a feladat mellett, de a többi építőnek is ez élete lehetősége. Nem kiragadható Kelemen hite, mert a többieké – akik átokban, rossz erőben, kísértetben hisznek – legalább olyan erős, mint Kelemené. Úgy gondolják, ha elvállaltak valamit, azt csak együtt kell és lehet véghezvinni… Az eredeti értelmezésben erősebb volt a kornak megfelelő zenei lüktetés, nálunk kap egy feszesebb tempót. Vesszőparipám, hogy a prózai színészek zenés darabokat is meg tudnak oldani. Ez egy szerencsés helyzet a Csokonai Színházban. Nagyon szeretném, hogy tudjon különbséget tenni a néző zenés és zenés darab között. Lássa, hogy szimplán jól éneklő embereket lát-e, vagy színészeket, akik jól énekelve mesélnek el egy zenés történetet. Ezért áll közelebb a szívemhez Kőműves Kelemen balladája, mint egy könnyed nyári darab. Persze a cél nem az, hogy egy vérdrámát csináljunk, a darab mélységét úgyis megadja az alaptörténet. Remélem, hogy a látványos előadásmód is magával sodorja majd a nézőket. Ebben Katona Gábor koreográfus és a Hajdú Táncegyüttes tagjai nagy segítségemre lesznek. Papp István játssza a főszerepet. A női főszereplő Katona Kinga, akit a Csongor és Tünde Ilmájaként láthattak a debreceniek. Férfias darab ez – már ha van egyáltalán ilyen kategória –, de központi figura a nő, a nőiség is.”

 

k7

Fotó: Matey István/haon.hu

 

Kőműves Kelemen

 

Sarkadi Imre befejezetlen drámáját zenés színpadra átdolgozta: Ivánka Csaba

 

Vándor Szalma Tamás m. v.

Kelemen Papp István

Anna Katona Kinga e. h.

Boldizsár Mercs János

Izsák Kiss Gergely Máté

Ambrus Bakota Árpád

Máté Bicskei István m. v.

Benedek Varga Balázs  m. v.

Mihály Dargó Gergely

Márton Kovács András e. h.

Gyula Kránicz Richárd e. h.

Rado Czakó Roland m. v.

Sebő Mercs Máté

Karuj Molnár Endre

 

Zenészek
Albert Sándor Szilárd, Bárándi András, Arany Zoltán,
Pataji Géza, Szabó Krisztián, Szabó László

 

Közreműködnek a Hajdú Táncegyüttes gyermektáncosai

és a Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola énekkara

 

Koreográfus Katona Gábor

Díszlet Rákay Tamás m. v.

Jelmez Gyarmathy Ágnes m. v.

Ügyelő Karl József

Súgó Lezó Ádám

Rendezőasszisztens Szőke Zsanett

Zenei vezető Dargó Gergely

Rendező Mészáros Tibor

 

Szabadtéri bemutató: 2016. június 16.

Bemutató előadás:  2016. szeptember 16.

Az előadás időtartama: 80 perc, szünet nélkül.

 

Az előadás a Zikkurat Színpadi Ügynökség, a Melody Kft. és a Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével valósul meg.

 

Forrás: Debreceni Csokonai Színház

 

süti beállítások módosítása